Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
20.12.2012 09:59

MANİSA Belediyesi’nin Yeni Mahalle, Hafsa Sultan Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Fatih Mahallesi için hazırladığı revizyon ve ilave imar planı, ilk olarak Hafsa Sultan Mahallesi sakinlerine anlatıldı. Toplantıya katılan her vatandaşın sorularını tek tek yanıtlayan, harita üzerinde gösteren ve örneklerle açıklamalar yapan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Biz geldiğimiz günden beri hiçbir şekilde, hiçbir mahallede ayrım gözetmeden, sadece vatandaşın lehine olabilecek çalışmaların içinde olduk. Planı da siz istediniz, biz yaptık” dedi.

Hafsa Sultan Mahallesi’nde bulunan Halit Görgülü Lisesi’nde düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil, Manisa Belediyesi Plan-Proje Müdürü Taner İçöz, Hafsa Sultan Mahallesi Muhtarı Bektaş Kılınç ve mahalle sakinleri katıldı. Yeni Mahalle, Hafsa Sultan Mahallesi, Fatih Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’ni kapsayan imar planı çalışmaları ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek üzere gerçekleştirilen toplantıya, Hafsa Sultan Mahallesi sakinlerinin yoğun ilgili olduğu gözlendi.

Amaç birlikte hareket edeceğimiz bir fikrin oluşması

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hafsa Sultan Mahallesi Muhtarı Bektaş Kılınç, “Uzun zamandır beklediğimiz, uzun zamandır üzerinde durduğumuz, gerçekten hayatımızı çok değiştirecek bir olay için burada toplandık. Biliyorsunuz Manisa’nın her tarafında bir çalışma var, her tarafında bir imar düzenlemesi söz konusu. Bundan dolayı hoşnut olanlar, olmayanlar, bu anlamda tartışılanlar, hepiniz de bu olayların içindesiniz. 1994’ten bu tarafa bizim Hafsa Sultan, Yeni Mahalle, Fatih ve Cumhuriyet Mahallesi’nde gerçekten de imar olayı bizim kafamıza bir kılıç gibi saplanıp duruyordu. Bu anlamda bir çözüme gitmek için Belediye bu çalışmaları bize sunmak istiyor. Bugün burada asıl toplanmamızın amacı, son imar değişikliğinin bizim Hafsa Sultan, Yeni Mahalle, Fatih Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’ne nasıl yansıdığı? Birebir neler kazanıp, neler kaybettiğimizi konuşalım. Burada öncelikle iyice dinlemeniz, iyice irdelemeniz, iyice gözden geçirip neyiniz var, ne alıyorsunuz, ne oluyor onu iyice anladıktan sonra da doğal olarak birlikte hareket edeceğimiz bir fikrin oluşması, bir düşüncenin oluşması. Bundan önce hep böyle oldu, bundan sonra hep böyle olacak” dedi.

Deprem taraması ile ilgili sıkı çalışma geliyor

Kılınç’ın konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil, mikrofonu aldı. Plan üzerinde uzun zamandan beri çalışıldığını belirten Açıkdil, “Son yıllarda, son 8-10 yıl içerisinde bu tür mahallelerde yeni bir plan yapılması zorunluluğu ortaya çıktı. Nitekim hükümette kentsel dönüşüm, kentsel yenileme adı altında yeni kanunlar çıkardı. Son Van depreminden sonra da Türkiye’nin tüm birinci derece deprem kuşağında bulunan kentlerinde deprem taraması yapılması için 2013’te çok sıkı bir çalışma yapılacak. Bu çalışma İl Afet Kurulu, Çevre-Şehircilik Müdürlüğü ve Belediye birlikte yürütecek. Belediyemiz de bu konuyla ilgili bir deprem laboratuarı oluşturuyor. Celal Bayar Üniversitesi de katkı sağlayarak, bütün Manisa taranacak. Deprem olur, olmaz bu ayrı bir konu ancak kentsel yenileme ile ilgili kanunlar değişince, belli emsal artışlarıyla belli düzenlemeler getirildi” dedi.

Herkese eşit hak verilecek bir sistem geliştirildi

Daha önce bu 4 mahalle için bir plan çalışması yapıldığını, ancak Manisa geneline bir plan olmadığı, sadece Yeni Mahalle, Fatih, Hafsa Sultan ve Cumhuriyet Mahallesi’ni kapsadığı için dar çerçevede bir çalışma olduğunu hatırlatan Açıkdil, “Emsal artışı gelse dahi okul alanı, pazaryeri, yeşil alan yeri bulunamadığı için 7 kattan fazla yapılamadı o zaman içinde. Ancak yeni imar planı ve revizyon ilave imar planı yapılınca o mahallenin sosyal donatı alanları, yeşili, camisi, okul yerlerinin de diğer mahallelere dağıtılarak biraz daha imkan sağlandı. Bu imkanla da kat artışı, emsal artışı getirilerek, buradaki mahalle sakinlerine de hakları verilecek duruma gelindi. Şimdi daha imkanlı, daha rahat, izale-i şüyuu yapılmadan, kamulaştırma bedeli ödenmeden, herkesin tapusuna eşit hak verilerek böyle bir sistem geliştiriliyor. Yani 8-10 parsel sahibi, tapusuyla beraber bir müteahhide gidip, anlaşabilecek. Ama hiçbir zaman izale-i şüyuu yapılmayacak. Eğer onlar anlaşamazlarsa, kimse zorlayamayacak. Dolayısıyla herkes cebindeki tapuyla müteahhide vereceği hissede anlaşırsa, 10 kişi birleşip, bir blok halinde binasını yapacak ve o blokta da yeşil alanlar, otoparklar ve daha geniş caddeler sağlanmış olacak. Bu şekilde de mahalleler yenilenecek. Kentler de yenilenmiş olacak. Planın özü bu” diye konuştu.

Eski planın uygulanabilirliği yoktu

Son olarak Belediye Başkanı Cengiz Ergün söz aldı. Hafsa Sultan, Yeni Mahalle, Cumhuriyet ve Fatih Mahallelerini kapsayan imar çalışmalarının geçen dönemde başlatıldığını belirten Başkan Ergün, “İhaleyi alan şehir plancısının yapmış olduğu çalışmalar bizim önümüze getirildi. Önümüze gelen planları bildiğiniz üzere toplantılar yapmak suretiyle bu mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızla muhtarlarımızla beraber paylaşma noktasına gittik. Tabi Meclis’te bazı olaylar oldu, Belediye önünde sıkıntılar yaşandı. Sonuçta bütün meclisimizde yer alan meclis üyelerimizde, ilgili müdürlüğümüzün ve ilgili teknik ekibin bize verdiği rapor doğrultusunda bu planların uygulanabilirliği noktasında olumsuz olduğuna kanaat getirerek, Meclis’te o 7 katlı hazırlanmış olan planların iptaline karar verdik. Bu 4 mahalleyle ilgili yeni bir plan hazırlanmasının uygulamasına geçildi. 18 ay öncesi Manisa Belediyesi’nin Meclisi’nde aldığımız karar gereği, bütün Manisa’nın genel imar planının yapılmasını oybirliğiyle karar aldık. Bu süreç, yasal süre tamamlanarak, ihalesi yapılarak startı verildi. 18 ay önce 1989 yılından beri, yani 23-24 senedir yapılmayan Manisa’nın genel imar planlarının çalışmaları başlatıldı. Bu çalışma kapsamında tabiî ki o zaman mevcut sınır alanları, sadece bu 4 mahalle değil, Manisa’nın bütün mahalleleri kapsama alanında olduğu için o zaman gerekli değişiklikleri ve yoğunlukları istediğiniz noktalarda hazırlayarak örnek bir artışa gidilebiliyor” dedi.

Her zaman vatandaşın lehine olacak çalışmalar içinde olduk

Geride kalan 2-3 ay içerisinde sürekli imar konusunun konuşulduğunu, zaman zaman üzücü ve sıkıcı olaylar yaşadıklarını da dile getiren Başkan Ergün, “Bu planlar iptal edilsin’, ‘biz yaptırmak istemiyoruz’ gibi Belediye önünde, koridorlarında bir takım olaylar cereyan etti. Yaptığımız toplantılarla, vatandaşımıza anlatma noktasında bilfiil çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki haftadan itibaren bütün diğer mahallelerimizdeki çalışmalarımızı da, Ocak ayının 7’sinde yapılacak olan Meclis’imize kadar bütün vatandaşlarımıza anlatmış olacağız. Sonuç itibariyle zor bir göreve girdik. Bu iş biraz riskli bir iş. Bu iş her an vatandaşla yüz yüze kalma işi. Siyasi olarak düşünüldüğünde, kendinizi iyi anlatmadığınız takdirde bu işin tamamen sizin aleyhinize döneceğinin sinyallerini veren bir çalışmadır. Biz geldiğimiz günden beri hiçbir şekilde, hiçbir mahallede ayrım gözetmeden, sadece vatandaşın lehine olabilecek çalışmaların içinde olduk. Bundan sonraki süreçte de, bu planlar kapsamında sadece sizin mahalle değil, diğer mahaller için de geçerli hiçbir şekilde bu işten kimsenin zarar görmeyeceğini, zarar görecek vatandaşımızın da bizzat gelip beni görmesi gerektiğini daha önce de söylemiştim. Bu hazırlanan 5000’lik planlar sadece ve sadece kuşbakışı planlardır. Hangi yere, hangi katın ne şekilde verileceğini 1000’lik planlarda hazırlanacağını ifade ettik. Genel imar planı dışında sizin de içinde bulunduğunuz bu 4 mahalle, ayrı bir konumda. Bu 4 mahalle, bu çalışmaların lokomotifi olacak” diye konuştu.

Günü kurtarmak adına planlar yapılmış

Sürekli göç alan ve gelişen Manisa’nın imari açıdan adeta kilitlendiğine dikkat çeken Başkan Ergün, “Müteahhitler Manisa’da ev yapacak yer, arsa arıyor. Yer kalmadı. Sonuçta Manisa’nın üç tarafı geçtiğimiz 35-40 yıllık süre içerisinde çeşitli defalarca ıslah planlarıyla, günü kurtarmak adına, 2 katlı, 3 katlı imar verilmiş. Ama düzenli bir gelişme sağlanmamış. Bunlar daha çok artık yapı ömrünü tamamlamış olan binalar. 2013 yılında hükümetin çıkardığı kanunlar doğrultusunda deprem taramaları başlayacak. Tahmin ediyorum Şubat ayında veya Mart ayında yine Manisa Belediyesi’nin de içinde bulunduğu ortak bir çalışma başlayacak. Manisa’da hangi binalar depreme dayanıklıdır, değildir gibi süreçler başlayacak. Bir dönüşüm var tüm Türkiye için. Önümüzdeki 10-15 yıl içinde bu tür yapılaşmaların tamamı bir dönüşümle karşı karşıya kalacak” dedi.

Kendimizi anlatmakta eksik kaldık ama her şey vatandaş lehine

4 mahallede yapılacak olan uygulamanın, diğer mahallelere de örnek teşkil edeceğini belirten Başkan Ergün, tüm vatandaşlara çalışmaların ayrıntılarını anlatacaklarını söyleyerek, şöyle konuştu; “12 mahallenin muhtarı ve azalarıyla belediyemizde toplantı yaptık. Bu toplantı kapsamında da neleri düşündüğümüzü, neleri ifade etmek istediğimizi ve neleri hayata geçirmek istediğimizi kendilerine anlattığımızda inanın onlar da, ‘biz bunun böyle yapılacağını bilmiyorduk’ şeklinde söylemleriyle karşılaştık. Hatta bugün Kuşlubahçe Mahalle Muhtarı, Spil Mahalle Muhtarı, ‘Bu planları ilk bizim mahallemizden başlattırın’ diye açık ve net bir şekilde ifadede bulundular. Planların askıya çıktığı süreçten bugüne kadar geçen süre içerisinde, belki biz kendimizi anlatmakta biraz eksik kaldık. Ama bunları en iyi şekilde, acele etmeden vatandaşların lehine düzeltileceğini hep ifade ettik. Bu konuda eksiğimiz olmuş olabilir ama bundan sonraki süreçte bunu daha iyi, vatandaşla her mahallede bir araya gelerek, neyin ne yapılması gerektiği noktasında hareket ederek kendilerine anlatmaya çalışacağız.”

Belediye olarak öncülük etme düşüncemiz var

Hafsa Sultan ve Fatih Mahallesi ile ilgili geçen hafta içinde bir toplantı yaptıklarını, o toplantıda da pafta üzerinde neyin ne olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirten Başkan Ergün, “Bu mahallelerin bu plan hazırlıklarını, 15 gün sonra yapılacak olan Belediye Meclisimize getirerek, oradan prosedür gereği İmar Komisyonu’na sevki başlayacak. İmar Komisyonu’na bu mahallelerden yine itiraz söz konusu olursa, etkilenen olursa veya gözden kaçan bir şey varsa 1 ay içerisinde ilk meclise gelmek üzere değerlendirilmesi yapılıp, yeniden oylaması yapılacak. Ondan sonra artık askı süresi başlıyor. O süre içerisinde de işin prosedürü tamamlanma noktasına gelecek. Umut ediyorum ki, bu hazırlanan plan sizlerin menfaatine hazırlanmış bir plan, hiç kimsenin mağdur edilmeyeceği bir plan ve Manisa’nın ortak noktası olarak değerlendirdiğimiz bu 4 bölgede, şuanda belki herkes dört gözle bu yerlerde inşaat yapmak için hazır bekliyor. Hatta ve hatta bu mahalledeki okulun arkasındaki ada ile ilgili belki Belediye olarak biz bir öncülük yapabilir miyiz diye de biz şuanda bunu düşünüyoruz. Yani bu mevcut üç tane blok var, Belediye olarak bunu organize edebilirsek, kat karşılığı olarak buradaki parsel sahiplerine senin alacağın budur, şu kadar daire alıyorsun şekliyle eğer uzlaşırsak, Manisa Belediyesi olarak bu üç bloğu buradan yıkmak suretiyle bir öncülük yapalım diye düşüncemiz var” diye konuştu.

Sorulara tek tek örneklerle yanıt verdi

Konuşmanın ardından toplantıya katılan Hafsa Sultan Mahallesi sakinleri, tek tek söz alarak, planla ilgili akıllarına takılanları Başkan Ergün’e soru olarak yöneltti. Her vatandaşın sorusunu tek tek harita üzerinde örnekler vererek, yanıtlayan Başkan Ergün, verdiği örneklerin yüzde 35 pay baz alınarak verildiğini, bunun yüzde 40 ya da 50’lilere çıkabileceğini vurguladı. Toplantıya katılanların çok büyük bir çoğunluğu planın uygulanması yönünde görüş birliğine vardı.

Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu