Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
01.02.2012 17:15

MANİSA Belediyesi’nin 1989 yılından beri yapılmayan imar planı çalışmalarının safhalarından olan sondaj ve jeofizik çalışmaları tamamlanarak, sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Konu ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 1965 yılından beri Bakanlar Kurulu kararıyla ve Cumhurbaşkanı imzasıyla onaylanan Afete Maruz Bölge kararlarının geçen sürede uygulanmamış olmasının olumsuzluklarını yaşadıklarını kaydetti. Harita üzerinde kırmızı fay hattını kamuoyuyla paylaşan Başkan Ergün, Manisa Belediyesi ve devletin işbirliğiyle kırmızı fay hattı üzerinde ikamet eden vatandaşların sorununun çözülebileceğine dikkat çekerek, Ulucami bölgesindeki kamulaştırmaların bu açıdan hayati önem taşıdığını ve siyasi malzeme olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Bu alanda bulunan bütün yapıların boşaltılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Ergün, İl Afet Müdürlüğü burayı ihmal ettiğini, belediye olarak bu alanda devletle işbirliği içinde ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Belediye Encümen Salonu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcıları Mesut Bayram Laçalar, Mimar Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Funda Solak, Plan-Proje Müdürü Taner İçöz, İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Köroğlu ve Yertek Mühendislik Genel Müdürü Jeofizik Mühendisi Selahattin İş katıldı. Manisa Belediyesi olarak, 1989 yılından beri yapılmayan imar plan çalışmaları ile ilgili startı başlattıklarını ve bunu kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Yaklaşık aradan geçen bu 3,5-4 aylık süre içerisinde Manisa’da yapılmış olan imar plan çalışmalarının ilk safhası olan sondaj ve jeofizik çalışmalarını yaklaşık 320 noktada tamamladık. Bu çalışmalarımız neticesinde Manisa’nın deprem haritası netleşmiş durumda. Bunun sonucunda dağın eteğinde kırmızı fay hattı dediğimiz hat da netleşmiş oldu. Bana göre kentin birinci sorunu olan ve insan hayatını ilgilendiren bir konu ile ilgili bugüne kadar yapılmış olanı sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

Bakanlar Kurulu Kararına Rağmen Adım Atılmamış

1965 yılından başlayarak, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce çok sayıda etüt yapıldığını ve bu etütlerin neticesinde Bakanlıktan, Bayındırlık Müdürlüğü’nden oluşturulan heyetlerin jeolojik raporlar hazırladığını vurgulayan Başkan Ergün, “Bunlar 20.12.1965 yılında, 12.09.1984 yılında, 11.04.1987 yılında Mutlu Mahallesi için; yine Dilşeker Mahallesi’nin 24.08.1968 yılı raporu, Kocatepe Mahallesi’nde 1970 yılında, 1984 yılında, 1994 yılında yapılan raporlar; İshak Çelebi Mahallesi’nin 1992 yılında, 1993 yılında yapılan raporları ve bu mahallelerdeki kaya düşmesi afeti açısından incelenmiş. Yine 1984 yılında Mutlu Mahallesi’nde kaya düşmesinden etkilenen 19 konutla ilgili, 1993 yılında yapılan rapor doğrultusunda 1994 gün ve 12634 sayılı yetkisizlik oluru ve 1995 gün ve 7010 sayılı Afete Maruz Bölge kararı alınmış. Ayrıca heyelana ve kaya düşmesine maruz olan Akmescit, Bayındırlık, Lalapaşa mahalleleri 1993 günlü raporla bunların hepsi incelenmiş. Afete Maruz Bölge kararları alınmış. Burada çok önemli iki nokta var. Bunlardan bir tanesi Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel tarafından imzalı, 1995 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir karar var. 22.06.1995 tarih, 951/7010 sayılı Afete Maruz Bölge Kararı, inceleme sahasının güneyinde Manisa Merkez İshak Çelebi Mahallesi 16.12.1993 tarihli rapora istinaden 19 konut için kaya düşmesine bağlı Afete Maruz Bölge Kararı, Bakanlar Kurulu tarafından alınmış ve dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından da imzalanmış. Yine 22.08.2011 tarihinde 2011/2175 sayılı Afete Maruz Bölge Kararı bir kere daha alınıyor. Bu kez Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün imzasıyla, Bakanlar Kurulu’nda alınan Manisa ili Merkez Kocatepe Mahallesi’nde meydana gelen kaya düşmesi için 11.04.2011 tarihli rapor hazırlanmış ve 8 konut için 22.08.2011 tarihli ve 2011/2175 sayılı Bakanlar Kurulu Afete Maruz Bölge kararı alınmıştır. Bildiğiniz üzere buraları İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün 1965 yılından beri yapılan raporlamaları ve Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı’nın da alınan kararını onayladığı açık ve net ortada. Ancak bugüne kadar birinci derecede devlet, maalesef Bakanlar Kurulu’nda bu kararı almış olmasına rağmen İl Afet Müdürlüğü, bu içerisinde bulunulan evlerin, mağdur durumda bulunan şahısların maalesef evlerini yapma hususunda bir çalışmaya girmemiş. Yani ihmal edilmiş” dedi.

Ulucami Bölgesinde Yaşayanlar Ölümle İç İçe

Ulucami bölgesi için 2006 yılında Datum Mühendislik tarafından da iki tane rapor hazırlatıldığını belirten Başkan Ergün, “Bu raporlardan ilki 03.08.2006 tarihinde, diğeri 27.07.2007 tarihinde onaylanıyor. İlgili raporda heyelan, kaya düşmesi ve riskli alanlar uygun olmayan alan; diğer bölgeler önemli alan olarak tanımlanıyor. Bu da aşağı yukarı 50 tane konutu kapsıyor. İşin geneline baktığımızda, Manisa’nın tamamının kırmızı fay hattı dediğimiz üst kısımda bulunan alanların tamamının yapılaşmasına kesinlikle müsaade edilmemesi gerekiyor. Manisa’nın en önemli birinci meselesi burada yaşayan bütün vatandaşlarımız şu anda ölümle iç içe. Her an bir kaya düşebilir, heyelan tehlikesi olabilir ve birinci derece deprem kuşağının fay hattı üzerinde oturmaktadırlar. Bu bölgenin 40’ar metre sağında ve solunda yapılaşma olmaması lazım. Geçtiğimiz yıl içerisinde Meclisimizde almış olduğumuz bir karar var. İshak Çelebi Mahallesi, yani Ulucami etrafında yapılmış olan bu tarz kaçak yapıların 25 senedir, 30 senedir yapılmış, bir şekilde bugünlere gelinmiş. Bunların kamulaştırılması noktasında Manisa Belediyesi, Meclis’te kararını aldı ve bununla ilgili gerekli müracaatlarını yaparak, İller Bankası’ndan da gerekli kaynak desteğini sağlamış durumda” diye konuştu.

Yapılması Gereken Varsa Yapmaya Hazırız

Geçtiğimiz haftalarda Manisa Belediyesi’ne İshak Çelebi Mahallesi bölgesinden çağırdıkları 178 vatandaşla yaptıkları karşılıklı görüşmelerde uzlaşma sağlanmadığını ifade eden Başkan Ergün, şunları söyledi; “Maalesef ki uzlaşma noktasında değil, olayı tamamen siyasi provoke eder durumda, mahalle muhtarı başta olmak üzere provokeye gidilmiş, hatta iş siyasi boyutlara ulaşmıştır. Ama işin bir gerçek tarafı var. Birinci derece deprem kuşağında olan Manisa’da ve Manisa’nın en önemli sorunu olan bu mahallelerinde bunun acil olarak çözülmesi gerekiyor. Bunun çözümü Manisa Belediyesi ve devlet işbirliğiyle sağlanabilir. Bu noktada yapılması ne gerekiyorsa biz buna hazırız. Tabi ki bizim her zaman B planımız da var. Kamulaştırmaysa kamulaştırma, ne gerekiyorsa bununla ilgili elimizden gelen çalışmaları hiç durmaksızın yapacağımızın bilinmesini istiyorum. Başbakanlık’a bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce buradaki şahısların evlerinin yapılmasının sağlanması lazım. Sağlanır sağlanmaz ama biz Manisa Belediyesi olarak bununla ilgili girişimlerimizi ve müracaatlarımızı yapacağız. Biz öncelikle burada yaşayan vatandaşlarımızın mağdur olmasını kesinlikle istemiyoruz. Herkesin emeğinin karşılığını almasını istiyoruz.”

Konut Üretimi Noktasında Bir alternatif Sunmak İçin Çalışıyoruz

İshak Çelebi bölgesinden 178 kişiyle yaptıkları görüşmede yalnızca 1 kişi ile uzlaşma sağlandığını belirten Başkan Ergün, “Diğerleri uzlaşmama noktasında bile imzalarını dahi atmamışlardır. Ama bu gerçeklerden de hiç kimsenin kaçmaması gerekiyor. İlgili müdürlüğümüze şu anda verdiğim talimatım var. Burada yaşayan bu vatandaşlarımızın mahkeme kararıyla tespit edilecek değerler üzerinden buraların kamulaştırmalarının yapılması talimatını verdim. Bu bir süreçtir, 6 ay, 7 ay, 8 ay gibi bir süre içerisinde bunların neticelerini inşallah alacağımıza inanıyorum. Herkesin hukuka saygı duyması gerektiğini düşünüyorum. Bu süre içerisinde bu vatandaşlarımız için uygun bir yer bulunarak konut yapıp, bu kişileri bu konutlara aktarılabilmesi noktasında bir alternatifi ortaya çıkaracağımızın da bilinmesini istiyorum. Bununla ilgili Başkan Yardımcımız Azmi Açıkdil ve İmar Müdürlüğü nezdinde bir ekip çalışmasına gireceğiz. İnşaat ve konut üretimi noktasında ne yapılması gerekiyorsa, bunlara en azından mağdur olmamaları noktasında da bir alternatif sunalım düşüncesi içerisinde olduğumu da belirtmek istiyorum. 1965 yılından beri yapılması gereken çalışmaların, raporlarla ve Bakanlar Kurulu ile alınmış olan kararların bugüne kadar hiçbir adım atılmamasını da maalesef üzülerek kamuoyuyla paylaşmak istiyorum” dedi.

Önemli Olan İnsan Hayatı Siyaset Değil

Konunun Manisa’nın en önemli sorunu olduğuna inandıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Manisa’nın çöpünden daha çok, diğer sorunlarından daha çok en önemli birinci sorunu burada yaşayan vatandaşlarımızın her an ölümle iç içe, tehlikede olduklarının da bilinmesini istiyorum. Biz bu konuda yapıcı her türlü çalışmanın içinde olacağımızı, devlet ve Manisa Belediyesi’nin birlikte ne yapabileceğinin bir an önce masaya yatırılarak, bunun hayata geçirilmesini düşünenlerdeniz. Bu konuda gelişmeler şayet istediğimiz gibi olmazsa, biz üzerimize Manisa Belediyesi olarak imkanlarımız dahilinde ne yapılabilecekse bunları yapacağımızı belirtmek istiyorum. Burada siyasi rant düşünmek, oy kaygısı gütmek gibi bir endişemiz yok. Önemli olan insan hayatı” dedi.

7 Şiddetinde Depreme Neden Olabilecek Bir Fay Hattı

Yapılan çalışmalar ile ilgili teknik bilgi veren Yertek Mühendislik Genel Müdürü Jeofizik Mühendisi Selahattin İş ise, “Türkiye’nin birçok ilinde jeofizik, jeoteknik raporlar hazırlamış bir firmayız. Bu bağlamda Manisa ile de çalışmaktan gurur duyuyoruz. Manisa ilinde çalışmalarımıza başladığımızda jeolojik, jeofizik, jeoteknik ve jeomekanik çalışmalar kullanarak bölgenin yerleşime uygun haritalarını oluşturmayı amaçladık. Spil Dağı eteklerinden geçen fay hattı, normal fay olarak adlandırdığımız ve 7 şiddetinde depreme neden olacak bir fay hattıdır. Manisa’da en son 5.5 şiddetinde bir deprem olmuş. Ancak 7.0 şiddetinde bir depremle karşılaşma olasılığımız yüzde 86 oranında var” diye konuştu. Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Jeofizik Mühendisi Selahattin İş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu