Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
26.04.2012 21:08

MANİSA Belediye Başkanı Cengiz Ergün, göreve geldiği günden bu yana geçen 3 yıllık hizmet süresinde yaptığı çalışmaları anlattı. Geçen süre içerisinde yaptığı hizmetleri, yapımı devam eden projeleri ve yapılacak projeleri anlatan Başkan Ergün, Manisalıların yüzlerini güldürecek, onları mutlu edecek ve refah düzeyini arttıracak modern bir şehirde yaşaması için tüm kadrolarıyla Belediye’nin çalıştığını vurguladı.

Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 3 yıllık hizmet süresi ile ilgili sunumunu Kültür Merkezi Lale Salonu’nda gerçekleştirdi. Sunuma Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün eşi Şeyda Ergün, Belediye Başkan Yardımcıları Mesut Bayram Laçalar, Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Sedat Cesurol, Funda Solak, Süleyman Çoban, Muradiye Belediye Başkanı Erdinç Yavaşlı, MHP İlçe ve belde Belediye Başkanları, MHP MYK Üyesi Mustafa Enöz, Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, MTSO Başkanı Bülent Koşmaz, MHP İl Başkanı Tamer Akkal, Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ, Ülkü Ocakları İl Başkanı Onur Pabuççuoğlu, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Sadık İrier, MESOB Başkanı Hasan Geriter, Yeni Asır Gazetesi Bölge Haberler Müdürü Ali Kayadibi, Sabah Gazetesi Ege Temsilcisi Ünal Ersözlü, Milliyet Gazetesi Ege Temsilcisi Hamdi Türkmen, daire müdürleri, Belediye birim müdürleri, Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri, oda başkanları, mahalle muhtarları, gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Hizmetlerimiz 18-20 aylık çalışmaların ürünü

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Belediye Başkanı Cengiz Ergün, kürsüye gelerek, 3 yıllık hizmet süresini anlattı. İlk 15 aylık süreyi ‘hazırlık dönemi’ olarak tabir ettiğini ifade eden Başkan Ergün, “İlk 15 aylık sürede Manisa’da hiçbir icraat gerçekleştirmedik. Bu 15 aylık süre, tamamen Manisa Belediyesi’nin yeniden yapılandırılması ve içinde bulunduğu şartların iyileştirilmesi noktasında çalışmalarımızla geçti. Gerektiğinde gece 12’lere 1’lere kadar tüm ekip arkadaşlarımla çalışarak, bir an önce yol almak için, hız kazanmak için, bu çalışma ve icraatlarımızı hayata geçirmek için çalışmalarımız oldu. Yani yaklaşık 18-20 aylık bir çalışmayla birazdan sunumunu yapacağımız çalışmalar gerçekleşmiştir. Seçim döneminde hep şeffaf, hesap verebilir bir anlayışla Manisa Belediyesi’ni yöneteceğimizi belirtmiştik. Göreve başladığımız 1 Nisan 2009 tarihinde Manisa Belediyesi’nin borcunun 91 milyon TL olduğunu resmi kayıtlarla bizzat kamuoyuyla paylaştık” dedi.

Bütçede rekor üstüne rekor

Göreve geldiklerinde elektrikleri kesilen bir il, vergi borçlarından dolayı gelirlerine ilk aydan haciz uygulanan bir belediye devraldıklarını hatırlatan Başkan Ergün, “Belediyede 2009 yılından itibaren bütçe disipline edildi. Önceki yılların aksine gelirler giderlerin önüne geçti. Üç yıl üst üste bütçe gerçekleşme rekoru kırıldı. Son olarak belediye bütçesi 2011 yılında yüzde 98,50 gerçekleşme ile kendi rekorunu kırarken, 2012 yılı bütçesi 210 milyon TL olarak hedeflendi. 2008 yılında arsa satışlarını düştüğümüzde gelir 65 trilyondu. Bu nedenle 2008 yılında 80 milyon TL gelirle gerçekleşme, yüzde 63,20’de kaldı. 2009 yılında yüzde 75,34 gerçekleşmeyle bir rekora imza atarak 102 milyon TL’lik gelire ulaştık. 2010 yılında yeni bir rekorla 120 milyon TL’lik bir gelir ve yüzde 91 gerçekleşme sağlandı. 2011 yılında ise 138 milyon TL gelirle yüzde 98,5 gibi rekor bir bütçe gerçekleşmesi sağlandı. 2012 yılı için de 210 milyon TL gibi önemli bir hedef önümüze koyduk” dedi.

Kendi kendine yeten belediye olduk

Bütçede gedik açan en önemli kalemlerden birinin kiralama olduğunu gördüklerini ve hizmette kiralama devrine son verdiklerini belirten Başkan Ergün, “20 yıldır tek bir araç bile alınmayan Manisa Belediyesi’nin her biriminde görev yapmak üzere, 12 Milyon TL yatırımla 275 araçtan oluşan dev araç parkı oluşturuldu. Bu sayede yılda 10 milyon TL’lik tasarruf sağlandı, belediyenin geleceğine yatırım yapıldı. Kiralama dönemi sona erdi. Belediye çöpünü kendi toplayıp, ağacını kendi diker hale geldi. Halkın parası halkın cebinde kaldı, istihdam sağlandı. İhalelerde belediyenin menfaati gözetildi. Belediye şirketi Besot bünyesinde yapılan çalışmalara ihalelerde belediyenin menfaatleri gözetildi, yılda 10 -12 milyon tasarruf sağlandı” dedi.

Yeni Şantiye Hizmet Binası yaptık

İlk hizmetlerinden bir tanesi olarak Manisa’ya yeni Şantiye Hizmet Binası’nı kazandırdıklarını ifade eden Başkan Ergün, “Kendi kentimizde işgalci durumuna sokulduk. Eski şantiye binasının Belediye Meclisi tarafından 400 yataklı Bölge Hastanesi yapımı için Sağlık Bakanlığı’na devri ile yeni bir şantiye hizmet alanına ihtiyaç duyuldu. Kendi kendine yetebilen hizmet anlayışı ile 50 bin metrekare'lik alana modern Şantiye Hizmet Binası yapıldı. Bunu 6 ay gibi kısa sürede yaptık. İçinde marangozhane, demirhane, tamirhane, asfalt plent binası, asfalt üretim sahası, temizlik işleri sahası, elektrik atölyesi, yakıt depolama alanı, depoları ve seminer odaları ile örnek şantiye binası inşa edildi. Tesis yaklaşık olarak 3 milyon TL’ye mal oldu. En az Manisa Belediyesi’nin 30-40 senesini götürecek bir Şantiye binasını Manisa’ya kazandırmış olduk” dedi.

Manisa’nın altyapı eksikliğini giderdik

Göreve geldiklerinde kent merkezindeki yağmur suyu drenaj hattının eksikliğini tespit ederek, bu noktada çalışma yürüttüklerini dile getiren Başkan Ergün, “Su baskınları yaşanan mahallelerde vatandaşımızın mağdur olmaması için drenaj çalışması başlattık. Bugüne kadar 30 kilometre yağmur suyu drenaj hattı yaptık ve halen devam ediyor. 30 yıldır temizlenmeyen ve yüzde 80 tıkanma yaşanan ana hattı temizledik. Spil, Kuşlubahçe ve Barbaros mahallelerinde yaşanan taşmaların önüne geçtik. Beş mahalleyi yakında ilgilendiren 8 kilometre’lik ana kolektör hattını yaparak bu mahallelerin önemli bir altyapı eksikliğini giderdik, taşmaların önüne geçtik” dedi.

Hizmete hasret mahalleler hizmete kavuştu

“Hizmette mahalle ayrımı olmaz” diyerek yola çıktıklarını ve kısa sürede yapılan planlama ile üç yılda 57 mahallenin 45'inde yenileme çalışması yaptıklarını ifade eden Başkan Ergün, “Manisa’da 57 mahalle var. Her hafta bir mahalleyi gezerek vatandaşlarımızın sıkıntılarını yerinde görüyor, çözüm buluyoruz. Seçim döneminde de tek mahalleye değil her mahalleye hizmet edeceğimizi ifade etmiştik. 650 bin metrekare üst kaplama, 300 bin metre bordür, 30 kilometre yağmur suyu hattı, 8 kilometre ana kanal hattı, 20 kilometre yeşil kuşak uygulaması ve bir yılda 231 bin ton asfalt kaplama rekoru ile Manisa halkı belediye tarihinde görülmemiş yapım çalışmasına tanıklık etti. Hizmet girmeyen sokak kalmadı. Sıradaki 12 mahallelerin tamamının 2012 yılı içinde yenilenmesi için de çalışmalar başladı. Aynı şekilde diğer mahallelere ne yaptıysak, bu 12 mahallede de bu sene yazın çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Kentin cadde, bulvar ve sevgi yollarını yeniden ele aldık. Modern çizgilerle yeniden düzenlenen cadde ve bulvarları önce yeşillendirdik, asfaltlaması ve ışıklandırmasıyla modern kentler seviyesine taşıdık. Cazibesini kaybeden sevgi yollarını yepyeni yüzleriyle kente kazandırdık. Işıklı ve havuzlu konsepti ile kent merkezinde yeni çekim alanları oluşturduk, esnafımıza hediye ettik” diye konuştu.

Manisa artık daha yeşil

Manisa’nın gecelerini ışıl ışıl yaparak modern kentlere özgü ışıklandırmalar ile kenti gece de yaşayan kent haline getirdiklerini vurgulayan Ergün, “Manisa’da gençlerimiz, ailelerimiz, kadınlarımız gece 20.00-20.30’dan sonra sokağa çıkamazdı. Ama bu iyileştirmeler sonucunda, gecenin saat 1’inde dahi tek başına bir bayan, aileler artık sokaklarımızda rahatlıkla yaşamlarını sürdürmekteler. Burada tabiî ki Sayın Emniyet Müdürümüz ve Sayın Valimizin katkılarını da göz ardı edemeyiz. Ben emniyet görevlilerine de teşekkürü bir borç biliyorum. Asfaltı ve kaldırımı ile tamamen yenilediğimiz bulvar ve caddeleri ışıkla buluşturduk. Sevgi yollarında da alışagelmiş aydınlatmanın dışına çıktık. Bir yandan kenti aydınlatırken bir yandan da başta camilerimize olmak üzere tüm tarihi yapıların, dokusuna uygun aydınlanmasını sağladık. Yeşil Manisa’da sözde değil gerçekte yeşil seferberliği başlattık. İnsanımızı her gün yürüdüğü kaldırımlarda yeşil ile buluşturarak kaldırımlara yeşil kuşak çektik. Kaldırımlardaki yeşil kuşakta 20 kilometreye ulaşırken kent genelindeki düzenli çalışma ile yeşil alan miktarını 300 bin metrekare arttırarak 1 milyon 600 bin metrekareye ulaşmasını sağladık. Son üç yılda Manisa genelinde 5 bin tanesi çınar ağacı olmak üzere 23 bin fidanı toprakla buluşturduk” dedi.

Manisalı artık Manisa’da vakit geçiriyor

Manisa’da yaydığı kötü kokular ve salgın hastalık tehlikesi ile kangren haline gelmiş kent merkezindeki dereleri ıslah ederek üzerlerini kapattıklarını anlatan Ergün, “Özellikle Hafsa Sultan Mahallesinden mahalle sakinlerinin en önemli şikâyeti olan dereyi kapattıktan sonra üzerini yürüyüş parkuru, oyun parkı ve fitness aletlerinden oluşan bölge halkının yararlanabileceği yaşam alanı haline getirdik. Bu alanı yeşillendirdik, aydınlattık. Manisa İzmir’in gölgesinde kalmasın diye çabalayan yönetim, Manisa insanının Manisa’da vakit geçirmesi için düğmeye bastı. Üniversitesi olan Manisa’nın öğrencileri Manisa’da vakit geçirecek mekânlara kavuştu. Sultan Kafe Restoran, Şehit Yarbay Melih Gülvova Parkı, Tarihi Çınarlı Kahve, Uncuzbozköy Kır Kahvesi, Malta Parkı gibi mekânlar oluşturarak, eskiyen ve değerini yitiren sevgi yollarını modern çizgilerle yeniledik. Manisalı istedi, biz de yerine getirdik. Bu tür mekanların sayısının Manisa’da artması şart. Öğrencilerin Manisa’da durması şart. Bunun kazancını Manisalı esnaf, Manisalı vatandaş alacak. Manisalı kazanacak” dedi.

Modern muhtarlıklar ve büfe-manavlar hayata geçti

Mahalle muhtarlarının vatandaşa daha kaliteli hizmet verebilmesi için ilk etapta 12 mahallede yeni muhtarlık hizmet binaları oluşturduklarını, 2012 yılında açılacak 5 adet muhtarlık hizmet binasının da yapımına başladıklarını belirten Başkan Ergün, muhtarların klima, masa sandalye ve bilgisayar gibi taleplerine cevap verdiklerini de sözlerine ekledi. Mahalle ziyaretleri sırasında özellikle şehir merkezine uzak yerleşim alanlarındaki vatandaşlardan gelen talepler üzerine 12 mahalleye 12 adet modern büfe manav yaptıklarını da dile getiren Ergün, Manisa’da yardım faaliyeti gösteren derneklere katkı olması amacıyla modern büfe ve manavları derneklere teslim ettiklerini söyledi.

Sokak iyileştirmeleri ile çarşı hayat buldu

Manisa’nın eski çarşısı olarak bilinen Dr. Sadık Ahmet Caddesi’nde yarım kalan sokak iyileştirmelerini devam ettirerek bölgedeki işyerlerinin ön cephelerini tarihi dokuya uygun olarak yenilediklerini de belirten Ergün, şöyle konuştu: “Çarşı yeniden hayat buldu. Sokak iyileştirmelerini bitpazarı olarak bilinen alana taşıyarak bölgedeki yolları ve dükkân aralarını yeniledik. İşyerlerinin cephe iyileştirmeleri içinde proje çalışmalarını tamamladık. Hatuniye Camii ve çevresindeki kapalı çarşı bölgesinin de iyileştirmeler kapsamında yenilenmesiyle tarihi çarşı yeniden eski canlılığına kavuşacak. Her hafta Cuma günü ziyaret ettiğimiz bir mahallemizde, mahallelerdeki cami ve türbelerin belediye tarafından giderilebilecek ihtiyaçlarını tespit ettik. Son üç yılda 36 caminin çevre düzenlemesi ve iç onarımlarına destek olduk. Manisa’da bulunan 90 camiden 36’sının tamamı Fen İşleri Müdürlüğümüz elektrik bölümü tarafından ışıklandırmaları yapıldı. Emeği geçen elektrik grubumuza da teşekkür ediyorum. Başta kent merkezindeki türbeler olmak üzere 7 türbenin çevre düzenlemesini yaptık, duvarlarını yeniledik ışıklandırdık. Yeni yılda da yapılacakları programa aldık.”

Kaybolan tarihi gün yüzüne çıkarttık

Şehzadeler Kenti Manisa’da tarihi dokuya sahip çıkmak için kamulaştırma hamlesi başlattıklarını da vurgulayan Başkan Ergün, “Şimdiye kadar 4,9 milyon TL’lik kamulaştırma bedeli ile tarihi binaların etrafındaki kaçak ve görselliğe uygun olmayan yapılaşmayı yıktık. Manisa’nın simgesi Ulucami’nin etrafında kamulaştırma başlatarak tarihin önüne dev binaların yapılmasını önledik. Birçok tarihi yapının etrafını açarak açık hava müzesi Manisa’nın tarihi eserlerinin nefes almasını sağladık. Kentimizde çarpık yapılaşmanın getirdiği sorunlu bölgelerde kamulaştırma hakkımızı kullanarak yayalar ve araçlar için tehlike oluşturan bina ve yer evlerini de kamulaştırdık. Kentimiz nefes aldı. Mahallelerimiz sorunlu bölgelerden kurtuldu” dedi.

Spora sözde değil tam destek verdik

Yoğun tempo içindeki vatandaşın sağlıklı bir yaşam için sporu ihmal etmesin diye mahallelerdeki spor aleti sayısını arttırdıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Özellikle kadınlardan gelen fitness alanı taleplerini geri çevirmeyerek 20 adet spor alanı oluşturduk. Yürüyüş yollarını ve spor aletlerini yenileyerek vatandaşlarımızın güvenli ortamlarda spor yapmasını sağladık. Spor kenti Manisa’da spora olan sevdamız nedeniyle amatör spor kulüplerinin faydalanacağı alanlar inşa ettik. Kaderine terk edilen Uncubozköy Halil Onultmak Spor Tesislerini tepeden tırnağa yeniledik” dedi.

Tesislerimizden Manisaspor da faydalandı

TOKİ 2 yanında amatörler için profesyonel bir stat ve tesisi spor camiasının hizmetine sunduklarını, bu tesislerden Manisaspor’un da yararlandığını vurgulayan Başkan Ergün, “Açık tribünün üzerini kapattık. Kentimize modern bir tesis daha kazandırdık. Her ne kadar tesisler kapatıldı gibi söylemler yapılsa da, Manisaspor’un U-15, U-16 takımları da burada maçlarını yapmışlardır. Bunun da bilinmesini istiyorum. Belediyespor’un ve Manisa’nın diğer amatör spor kulüplerinin kullanacağı yepyeni tesisin Adnan Menderes Mahallesi’nde yapımına başladık. Sağlıklı yaşama destek adına her mahallede özellikle kadınlarımızın istediği bölgelerde spor alanları oluşturduk. Malta Cavit Erkli Spor Tesisini yeniden inşa ederek Malta halkının hizmetine sunduk” diye konuştu.

Milli Eğitime katkıyı en önemli görevimiz bildik

“Okulların ihtiyaçları ile biz neden ilgilenelim” diye düşünmeden çocukların eğitim kurumlarında modern ortamlarda eğitimlerini sürdürebilmesi için okulların eskiyen bahçe duvarlarını yenilemeye başladıklarını belirten Ergün, “Yüksek parmaklıklar yerine modern ferforjeler, modern armatür aydınlatmaları ve taş duvarlar ile 27 okulumuzun duvarını yeniledik. Okullarımızdan gelen isteklere elimizden geldiğince yanıt verdik. Eğitim gereçlerine takviyenin yanı sıra sadece 2011 yılında okul bahçelerine 3 bin ton asfaltlama yaptık. Anaokullarımıza 47 adet iç mekan oyun parkı hediye ettik. Manisa Belediyesi Eğitim Merkezi’ne verdiğimiz destek ile eğitim merkezinin modern eğitime yönelmesini sağladık. Eğitim merkezimiz üniversite ve lise sınavlarında üst üste başarılar elde ederek adından söz ettirdi. Önceki sene liselere giriş sınavı SBS’de yüzde 89 başarı elde ederek birçok özel dershaneyi geride bıraktık” dedi.

Manisa sanat kenti olma yolunda

Nurlupınar ve Laleli’de yeni çocuk kulüplerinin yapımının yanı sıra Akmescit Mahallesi’nde Yeni Belediye Kreşi’ni hizmete açtıklarını belirten Başkan Ergün, “Üç mahallemizde daha yepyeni çocuk kulüpleri kurmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Oyun alanı bulamayan çocuklarımız için her mahallede çocuk oyun alanları oluşturduk, 61 adet kauçuk zeminli oyun grubu yaptık. Manisa Kültür Merkezi’ni baştan aşağıya yenileyerek Lale Salonu, Lale Fuaye ve VIP salonunu sanatseverlerin hizmetine sunduk. Ayrıca engelli vatandaşlarımızın sanat etkinliklerine katılabilmesi için Engelli Asansörü yaptık. Sanatsal faaliyetler için İzmir’e akın eden Manisalıları kentlerinde sanatla buluşturduk. Belediye Şehir Tiyatrosu’nun kapalı gişe oynayan oyunlarının yanı sıra hemen hemen her ay ünlü tiyatrocuların oyunlarını Manisa’da sahneledik. Yaklaşık 20 bin sanatseveri tiyatro sahnemizde konuk ettik. Artık İzmir’den Manisa’ya gelip tiyatro seyredenler var. Bizzat da bunun teşekkürünü bana sundular. Mevcut Tiyatro Salonumuzu da tamamen yenileyeceğiz. Manisa’yı sanat kenti yapma yolunda önemli adımlar attık. 2 yıldır Altın Üzüm Kısa Film Festivali’ni yaparak şehrimizde önemli yönetmen ve sanatçıları ağırlama imkânı bulduk” diye konuştu.

Sosyal belediyeciliğin gereğini yaptık

Sosyal belediyeciliğin gereğini yerine getirip insana değer verdiklerini vurgulayan Başkan Ergün, yapılan çalışmaları şöyle özetledi: “Meslek edindirme kursları ile özellikle ev hanımlarını istihdama yönlendirdik. Onlarca tezgâhta Manisa Bezi üretimine destek verip, kentimizin simgesinin yok olmasının önüne geçtik. Göreve gelir gelmez, bir belediyeye yakışmayan ve yaşanmaz durumda olan Belediye Huzurevini tamamen yenileyerek, huzurevinde kalan misafirlerimizin en kıymetli yıllarında rahat etmesini sağladık. Bir elin yaptığı yardımı öteki el bilmemeli düsturuyla hareket ederek göstere göstere yardım yapmak yerine, gerçek ihtiyaç sahiplerini ev ev gezip tespit ederek aylık düzenli giyecek, yakacak, giysi ve sıcak yemek ihtiyaçlarını karşıladık. Yani artık 5 katlı evi olup, evinde plazma televizyonu bulunanlara sıcak yemek gönderme devrini kapattık. Kütahya ve Van’da meydana gelen üzücü depremin ardından Manisa Belediyesi olarak depremzedelerin yanında olduk. Göreve geldiğimizde halkımızdan gelen şikâyet ve talepler üzerine mezarlıklarımızdaki eksikleri tespit ettik. Ziyaretçilerin özellikle mezar aralarında ziyaretlerini daha rahat gerçekleştirebilmesi için betondan ara yollar yaptık. Mezarlıkların içinde ve girişlerinde yeşillendirme ve çevre düzenlemelerine özen gösterdik. Cenaze hizmetlerinde geleneklerimizi ön plana çıkartarak taziye evlerine taziye yemeği, defin işlemleri sırasında da hayır helvası dağıtımını ücretsiz olarak başlattık. Özellikle yağışlı ve güneşli havalarda defin sırasında vatandaşımızın mağdur olmaması için de çadır ve tabure hizmetine başladık.”

Ulaşım sorununa kökten çözüm getirdik

Yıllardır cesaret edilemeyeni yapıp kent içi toplu ulaşımda dönüşümü başlattıklarını da dile getiren Ergün, “Kentkart uygulaması ile dönüşümün ilk etabını tamamladık. Şehir içi trafik sıkışıklığına sebep olan 303 adet toplu ulaşım aracının, yaptığımız yeni düzenleme ile yüksek kapasiteli 165 adet son model otobüse dönüşümünü başlattık. Manisa’nın, büyük kentlerdeki gibi modern toplu ulaşım araçlarına 2012 ilk yarısında kavuşmasıyla, kentimizdeki ulaşımda dönüşümü tamamlamış olacağız. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde 444 5 154 no’lu Alo şikayet Hattı’nı oluşturduk. Manisa’nın ulaşımını denetlemek üzere Manisa Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin yapımına başladık” dedi.

Pazaryerlerini mahalle aralarından kurtarmak için ilk adımı attık

Pazaryerleri ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Ergün, “Manisa’da yılların alışkanlığı Saruhan ve Çarşı mahallelerinde sokak aralarında kurulan Perşembe Pazarını, bölge sakinlerinden gelen istekleri dikkate alarak büyük bir kararlılıkla kaldırdık. Aynı pazarı, projesi tamamlanan bin tezgâhlık kapalı pazaryeri yapılana kadar Garaj yanındaki alana taşıdık. Eski Perşembe Pazarının kurulduğu Saruhan ve Çarşı mahalleleri, 2,5 milyon TL’lik yatırımla yıllardır hasret kaldığı kaldırım, asfalt ve ışıklandırmaya kavuştu. Alaybey Pazaryerinin zemin betonlaşmasını yenileyerek ışıklandırmasını yaptık. Horozköy Mahallesi’nde yıllardır eksikliği hissedilen kapalı pazaryerini yaparak pazarcı esnafımızı rahatlattık” dedi.

Çevreye duyarlı Belediye

Manisa’nın yıllar önce yapılan artık ihtiyaca cevap vermeyen Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini arttırmak için düğmeye bastıklarını vurgulayan Başkan Ergün, “İller Bankası’ndan kredisi onaylanan projemize en kısa sürede başlayarak Manisa’nın 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak tesisi kentimize kazandıracağız. Kentimizde önemli bir sorun olan tıbbi atıkların kurallara uygun bertaraf edilmesi için Manisa’da Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi yapımına başladık. Yılların sorunu çöplük alanı ile ilgili yargı süreci uzadığından dolayı bu sorunu yeni arayışlarla çözmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Geri Kazanım Projesi’ni genişleterek her mahallede uygulanır hale getirdik. Manisa halkının belediye hizmetleri ile ilgili istek ve taleplerini Çözüm Merkezi aracılığı ile kabul ettik. Vatandaşın belediye hizmetlerine daha hızlı ulaşmasını sağladık. Belediyemizin çalışmalarını Basın Merkezi aracılığı ile anında vatandaşımıza ulaştırdık. Sosyal medyayı aktif ve güncel olarak kullanıp, yurt içindeki ve yurt dışındaki binlerce Manisalının Manisa’dan haberdar olmasını sağladık. Kurumsal web sayfamızı günümüz şartlarına göre yeniledik. İlk kez görüntülü haber servisi yaptığımız web sayfamız Manisa’da en çok ziyaret edilen kamu kurumu web sayfası oldu” diye konuştu.

Yapımı devam eden projeler anlatıldı

Kentte yapımı devam eden projeleri de sıralayan Başkan Ergün, projeleri ve detaylarını şöyle aktardı: “Manisa’nın tek ve en büyük meydanı olma özelliğine sahip Cumhuriyet Meydanı’nın göreve geldiğimizde harabe haline geldiğini ve Manisa’ya yakışmadığını tespit ettik. Henüz 2 yıl önce yapılmış olmasına rağmen otoparkın akmalar sebebiyle kullanılamaz hale geldiğini gördük. Söz konusu meydanda modern bir düzenleme yaparak ışık havuzları, süs havuzları gibi yeni dekorlar oluşturduk. Otoparkın temeline kadar kazarak sızıntıyı engelledik. Hayırlısıyla ayın 10’u gibi bitmiş olacak. Yol kenarlarına özel ışıklar koyacağız. Pazartesi gününden itibaren de taş döşemeleri başlamış olacak. Şehzadeler Şehri Manisa’da şehitlerimizi unutmadık. Çanakkale Zaferinde en çok şehit veren 4. il olması sebebiyle kentimizde Çanakkale Zaferini simgeleyen bir anıt inşa etmeye başladık. Anıtın yanı sıra kentimizde ihtiyaç duyulan sergi salonunu da aynı proje kapsamında kentimize kazandırıyoruz. Anıtı ziyaret eden misafirlerimizin gerçeği birebir yaşayabilmesi için de profesyonel bir ekipten destek alarak savaş sahnelerini canlandıracağız.

Temel atma törenlerine davet

3 Mayıs’ta temeli atılacak olan Adnan Menderes Spor Tesisleri ile 10 Mayıs’ta temeli atılacak Laleli Gençlik Merkezi temel atma törenlerine tüm Manisalıları davet eden Başkan Ergün, “Laleli bölgesinde yıllardır ihtiyacı duyulan Gençlik Merkezi için start verdik. 10 Mayıs’ta da temel atma töreni var. İçinde toplantı salonu, derslik, fuaye salonu, misafirhane, kafeterya, hobi odalarının yer alacağı Gençlik Merkezi tamamladığında Manisa gençliğine hizmet edecek. Süre 7 ay ama ilgili müteahhit 6 ayda bitireceğini söylüyor. İnşallah Laleli Gençlik Merkezi 2012 yılsonuna kadar faaliyete geçecek. Hizmette mahalle ayrımı olmaz diyerek çıktığımız yolda Adnan Menderes Mahallesi’nde Spor Tesisi ve Çim Saha yapımına başladık. Mahalle halkının yanı sıra Amatör takımlarının da faydalanması hedeflenen tesis 2012 yılının sonuna kadar Manisa spor camiasının hizmetine girecek. Tesiste çim sahanın yanı sıra basketbol sahaları, voleybol ve antrenman sahaları yer alacak. 3 Mayıs’ta da bunun temel atma töreni var. Tüm Manisalıları temel atma törenine bekliyorum.”

İller Bankası’nda onay bekleyen projelerimiz var

Hazırlanan birçok projenin İller Bankası onayında beklediğini belirten Başkan Ergün, “Manisa’nın en önemli eksikliklerinden biri olan yeni otogarı kente kazandırmak için çalışmalara başladık. Otogarı mevcut çevre yolunun da yakın olması nedeniyle hal binamızın arkasındaki alana taşıyacağız. Bu çalışmamızın ilk etabı başladı, arazide dolgu çalışmasını kendi imkanlarımızla yaparak hem temel atılmasına hazır hale getirdik, hem de projenin maliyetinden 3 milyon TL tasarruf yaptık, 200 bin TL mazot parasına hafriyatı kendimiz yaptık. Yeni Otogar’da toplamda 11 bin 200 metrekare’lik kapalı alanda bekleme salonu, 18 adet gişe, restaurant, 6 adet fast-food bölümü, 45 adet dükkân ve yönetim katı yer alacak. Yarı açık alanda ise peronlar, araç park yerleri ve 140 araçlık özel araç otoparkı bulunacak. KESS trafiğini ve kentin sanayi ile bağlantısını kapsayan önemli bir yer olan kavşak için modern bir proje hazırladık. Kavşak tamamlandığında Manisa’nın önemli sorunlarından birini daha çözüme kavuşturmuş olacağız. Her şeyi hazır olan projemiz, İller Bankası Genel Müdürlüğü onayını beklemektedir. Manisa’nın rekreasyon alanı ihtiyacını bildiğimiz için kentin büyüme alanı olan Güzelyurt Mahallesinde 170 dönümlük arazi üzerinde Manisa Kent Parkı yapımını projelendirdik. Projemizde, her türlü oyun aktivitesi ve boş vakitleri geçirilmesini sağlayacak işlevsel alanlar düşündük. Kent Parkı tamamlandığında aileleriyle birlikte vakit geçirecek mekân sıkıntısı çeken Manisalılar, kentin kalabalığından uzak ve toplu taşıma ile ulaşım mesafesinde nefes alabilecekleri bir alana kavuşacak” diye konuştu.

Yeni Belediye Hizmet Binası önemli bir yatırım olacak

Eski Garaj içerisinde tarihe meydan okuyan ve kaderine terk edilen Efendiler Kahvesini belediye olarak kente kazandırmak için proje oluşturduklarını belirten Ergün, "Bölgede Bedesten Meydanı’nın da tamamlanmasıyla her iki proje birbirini destekleyerek Manisa’nın sosyal hayatına katkı sağlayacak. Maalesef halen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden onay bekliyor. Buranın üçte ikisi Belediye’ye ait, üçte biri Vakıflar’a ait. Tüm sosyal, kültürel etkinliklerin, hatta ailelerin el emeği ürünlerini satabileceği yerler olarak düşünüyoruz. Seçim vaatlerimiz arasında yer alan ve Manisa’nın kent girişinde prestij binalar arasına girecek Oda ve Dernekler Hizmet Binası projesini tamamladık. Yakın zamanda başlanacak proje kapsamında Yarhasanlar Mahallesi TEDAŞ yanında bulunan boş alana alt katı ticaret merkezi, üst katları isteğe bağlı olarak odalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarına verilecek. Proje içinde ayrıca 400 araçlık otopark da mevcut. Mevcut garajın hal yanına taşınması sonrasında kent merkezindeki canlılık kaybolmasın, bölge esnafı mağdur olmasın diye bu alana Yeni Belediye Hizmet binası, Kapalı Pazar Yeri ve Otopark yapımına karar verdik. Ülke genelinde yapılan mimari yarışma ile seçilen proje kapsamında bu alana 1000 tezgah kapasiteli kapalı pazaryeri, 1500 araçlık otopark, sosyal, kültürel ve sportif alanlar ile yeşil alanlar yapılacak” dedi.

Otopark sorununa çözüm hazır

Manisa’nın simgelerinden Kapalı Çarşı’nın hak ettiği değeri bularak yenilenmiş yüzüyle gelecek kuşağa aktarımı için restorasyon projesi geliştirdiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Çalışmalarımız mevcut esnafın projeye destek vermesiyle en kısa sürede başlayacak. Kapalı Çarşı kentin turizmine katkı sağlayacak. Kapalı Çarşı içerisinde turistik restoranlar ve kafeteryalar yapılacak. Yıllardır yapılması düşünülen ancak bir türlü sonuca varılamayan uzlaşıyı gerçekleştirerek kent merkezindeki Subay Lojmanlarının yerine 900 Araçlık Katlı Otopark yapımında son aşamaya geldik. Kentimizde giderek artan otopark sorununu çözüm için düşündüğümüz bir diğer otopark projemizde Emekliler Parkı Yeraltı Otoparkı. Anıtlar Kuruluna yapılan müracaatın sonucuna göre otopark yapımına başlanacak. Otopark sorununu bir nebze olsun çözmek için Milli Eğitime bağlı okullarla işbirliği yaparak okul saatleri dışında okul bahçelerinin otopark olarak kullanılması için çalışma başlattık. Laleli’de Mimar Sinan Bulvarı üzerinde Alışveriş Merkezlerinin aynı güzergahta olması için, Saruhan Oteli’nin yanındaki atıl durumda bulunan arsayı ticaret merkezi, rezidans daireler ve otopark olarak değerlendirmek için proje geliştirdik. Geleceğimiz çocuklarımızın özellikle kent içi ulaşımda kendi güvenliklerini kendileri sağlayabilsin diye trafik bilincini arttırmayı hedefledik. Bu nedenle Manisa’nın modern trafik eğitim pistini oluşturmak için çalışmalara başladık” dedi.

Kentin planlaması yapılıyor

Manisa’nın mimari açıdan en önemli eksikliklerinden biri olan ve güncellenmesi gereken imar planı için çalışma başlatacaklarını belirten Başkan Ergün, yapılması planlanan projeler ile ilgili şunları söyledi: “1985 yılından beri yenilenmeyen imar planı tamamlandığında kentimizde planlama açısından önemli bir sorunu ortadan kaldırmış olacağız. İmar planı yapılırken Gediz bölgesi için de çalışmalarımız olacak. Fatih, Yeni Mahalle ve Hafsa Sultan bölgesine de seçim döneminde verdiğimiz söz nedeniyle bir imar plan çalışması yaptık. Bu tabi 1,5 sene sürdü. Ben o bölgede yaşayanlara şunu soruyorum: 2 katlı imar mı cebinde olsun, 8 katlı imar mı cebinde olsun? Manisa’nın en eski yerleşim bölgelerinden olan Kumludere Caddesi ve Çaybaşı Deresi bölgesinde yıllardır beklenen peyzaj düzenlemesine başlıyoruz. Doğal dokusuna uygun olarak yapılacak çalışmayla eskiyen bölge tamamen yenilenecek ve kentin yenilenen yüzü olacak. Garaj alanından Kırmızı Köprü’ye kadar olan bölge aynı proje kapsamında değerlendirilerek yeni yaşam ve aktivite alanları olarak planlanacak. Her köşesinden tarih fışkıran Manisa’mızda ata yadigarı olan ve hepsinin bir anısı olan tarihi çeşmelerin yenilenmesi için çalışma başlatıyoruz. Karaköy esnafının ve mahalle sakinlerinin yıllardır özlemini duyduğu düzenleme için hazırlıklar başladı. Proje kapsamında mevcut kapalı pazaryeri yenilenecek, semt çarşısı oluşması sağlanacak. Güzelyurt Mahallesi’nde bulunan Karaçay Deresi’ni tabiata uygun park şeklinde düzenleyeceğiz. Ayrıca bölgede Hobi Bahçeleri oluşturarak vatandaşımızın işten arta kalan zamanda o alanı kullanmasını sağlayacağız.”

Tüm kurumlarla işbirliğine hazırız

Manisa’da güzel şeyler yaptıklarına inandıklarını ifade eden ve ‘Manisa Değişiyor’ sloganıyla çalışmalarını duyurmaya çalıştıklarını belirten Başkan Ergün, “Şunun da bilinmesini istiyorum; başta Sayın Valimiz olmak üzere hiçbir zaman hiçbir kurumla her ne kadar kavga ortamına çekilmeye çalışılsak da, bu oluşumun içerisinde olmadık. Kurumlarda bizler bugün varız, yarın yokuz. Makamlar gelip geçici. Sonuç itibariyle güzel hizmetlerin elbirliğiyle hayata geçebilmesi için biz Belediye olarak işbirliğine hazırız. Bu tüm kurumlarımız için geçerli. Biz sadece tek bir şeyi düşünüyoruz. Manisa’ya hizmeti düşünüyoruz” dedi.

Ekibiyle pasta kesti

Sunumun ardından Belediye Başkanı Cengiz Ergün; Vali Halil İbrahim Daşöz, protokol üyeleri, Belediye Meclis üyeleri ve Belediye birim müdürleriyle birlikte, üzerinde ‘Manisa Değişiyor’ teması bulunan pastayı kesti. Pasta kesiminin ardından Lale Fuaye Salonu’nda düzenlenen kokteylle, 3 yılın değerlendirmesi şeklindeki sunum sona erdi.

Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu