Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
10.12.2011 15:40

MANİSA’NIN 1919 yılında Yunanlıların işgali altına girmesiyle birlikte şehirde yaşanan yıkımın ardından, yapılan imar değişikliği çalışmalarını yürüten Mühendis Ziya Bey’in 11 yaşındaki kızı Emel’in kaybolmak üzere olan mezarı yenilendi. Manisa Belediyesi tarafından Çatal Kabristanı’nda bulunan mezarı koruma altına aldıklarını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, “Manisa’nın ilk şehir planlamacısı olan Mühendis Ziya Bey’e olan vefa örneğimizi gösterdik” dedi.

Yunanlıların Manisa’yı işgalinden sonra şehrin yeniden yapılandırmasında görev alan ve şehir planlaması görevlerini yürüten Mühendis Ziya Bey’in Çatal Kabristanı’nda kaybolmak üzere olan kızı Emel’in mezarı, Manisa Belediyesi tarafından koruma altına alındı. Belediye Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, savaş döneminin ardından 1927 yılında defnedilen ve 11 yaşında olduğu öğrenilen Emel’in mezarı başında konuyla ilgili açıklama yaptı. Yunanlıların 1919 yılından itibaren 3 yıl boyunca Manisa’da kaldığını ve 1922 yılında şehri terk ederken kenti yakıp kaçtıklarını hatırlatan Açıkdil, “O tarihte Manisa’nın üçte ikisi yandı, geriye kalanlar da sağlam değildi. Daha sonra 1927 yılında zor şartlarda bile devlet Manisa için yeni bir imar planı hazırladı. Bu imar planının hazırlanmasında Mühendis Ziya Bey şehir planlamacısı olarak çalıştı. İşte bu kabirde Mühendis Ziya Bey’in 11 yaşındaki kızı Emel yatıyor. Mezar taşında da Osmanlıca olarak ‘Şehrin işgalinden sonra Manisa’nın şehir planlarını hazırlayan Mühendis Ziya Bey’in 11 yaşındaki kızı Emel’in kabri’ yazıyor” dedi. Bunun Manisa için iki önemli tarafı olduğunun altını çizen Başkan Yardımcısı Açıkdil, “Birincisi Manisa’da Mühendis Ziya Bey’in hatırası, ikincisi ise Mühendis Ziya Bey’in şehrimizin imar planlarını hazırlayan kişi olmasıdır” diye konuştu.

Manisa’nın Eski Sokaklarında Mühendis Ziya Bey’in İmzası Var

Manisa’nın eski sokaklarına bakıldığında Mühendis Ziya Bey’in imzası olduğunun görülebileceğini dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, “Örnek vermek gerekirse, Tarzan Meydanı’na sırtınızı döndüğünüzde Sultan Camii’ni, Sultan Camii’ne sırtınızı döndüğünüzde Hatuniye Camii’ni, aynı şekilde İbrahim Çelebi Camii’ne sırtımızı döndüğümüzde de yine Sultan Camii’ni görebilirsiniz. Yani o zaman yapılan imar planında sokakların başı, boş değil mutlaka tarihi eserlere açılmaktadır. Bu önemli bir planlama tekniğidir. Bu planlamalar yapılırken Mühendis Ziya Bey Manisa’da çalışmış. Tabi daha sonra yapılan imar planlarında Mühendis Ziya Bey’in çalışmalarına dikkat edilmemiş. İnşallah biz hazırlayacağımız imar planlarında Mühendis Ziya Bey’den feyiz almaya çalışacağız” dedi.

Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu