Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
08.11.2017 08:21

MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa’nın içme suyu dezenfeksiyonu hakkında yaratılmaya çalışılan algıya ilişkin açıklama yaptı. Sağlıklı içme suyu temini için 2005’te yürürlüğe giren yönetmeliğin 2014’te MASKİ göreve gelinceye dek hiçe sayıldığını ifade eden MASKİ yetkilileri, zamanında yerine getirilmeyen yasal sorumluluklar yüzünden vatandaşların yıllarca sağlıksız koşullarda su tüketmek zorunda kaldığını belirtti.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Manisa halkına yapılan hizmetleri karalamak ve kamuoyunda yanlış bir algı oluşturmak amacıyla yaratılan içme suyu gündemi hakkındaki gerçekleri açıkladı. MASKİ tarafından yapılan açıklamada; 2005 yılında yürürlüğü giren İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik uyarınca 3 yıl içerisinde yerine getirilmesi gereken görevlerin, 2014 yılında MASKİ Genel Müdürlüğü kurulana kadar yok sayıldığının altı çizildi. Göreve geldiklerinden bu yana vatandaşlara daha sağlıklı içme suyu sağlamak için yoğun mesai harcadıklarını belirten MASKİ yetkilileri, bu görevlerin zamanında yapılmamış olmasından doğan sorumluluğun ve maddi külfetin altından tek başına kalktıklarını vurguladı.
Klorlama sistemlerine neden geçilmedi?
Yapılan açıklamada; 2005 yılında yayınlanan yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince mahalli idarelerin klorlama cihazlarıyla içme suyu dezenfeksiyonunu sağlaması gerektiği ve bu maddeyi yayımlandığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde uyulması zorunluluğu bulunduğu belirtildi. 2014 yılı Temmuz ayında fiilen kurulan MASKİ’nin, Manisa merkez haricindeki ilçelerdeki mahallelerde bulunan içme suyu depolarının neredeyse tamamında klorlama sistemi ve enerji olmadığı belirtildi. Bu kapsamda MASKİ, il genelindeki tüm depolarda klorlama sistemi kurmak için çalışmalarını büyük bir hızla sürdürmektedir.
Devralınan 71 içme suyu arıtma tesisinden 51’i çalışmıyordu
MASKİ ayrıca, 2005 tarihli yönetmelikte su kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak yapılan içme suyu arıtma tesisleriyle ilgili tanınan yasal sürenin 3 yıl olmasına rağmen, 2014’te MASKİ’ye devrolan 71 içme suyu arıtma tesisinden sadece 20’sinin çalışır halde olduğunu açıkladı. Atıl durumda bulunan 51 tesisin tüm eksiklikleri MASKİ tarafından tamamlanıp bakımları yapılarak faaliyete alındı. 2015 yılından itibaren il genelinde 21 adet yeni içme suyu arıtma tesisi daha inşa edilerek bu sayıyı 92’ye çıkaran MASKİ, 10 milyon TL yatırım bedeli ile Manisa’ya kazandırılacak 40 adet içme suyu arıtma tesisi için ise projelendirme ve ihale çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade etti.
İçme suyu depolarının bir bölümünün hali içler acısıydı
İlgili yönetmeliğin 27’inci maddesi uyarınca içme suyu depolarında uyulması gereken genel hijyen kurallarının hiçe sayıldığına işaret eden MASKİ, 2014 Temmuz’unda fiilen kurulmasıyla birlikte 1088 mahallenin tamamını inceleyerek içme suyu depolarını değerlendirdi. Depoların bir bölümünün içler acısı halinin bu incelemeler sırasında gözler önüne serildiğini söyleyen yetkililer, içme suyu depolanan metruk binalarda her türlü sağlık dışı koşulların var olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün talimatıyla öncelikle buradan yola çıkan MASKİ, sadece 2016 yılında 190 adet içme suyu deposunu yenileyerek sağlıklı hale getirdi. Yenileme ile dahi kullanılamayacak durumda olan yerler için ise 46 adet yeni içme suyu deposu inşa edildi. 2017 yılı içinde programa alınan ve 17 milyonluk yatırım planlanan 460 adet su deposunun bakım onarımı da hızla devam etmektedir.
Zamanında yapılmayanların hesabını kim verecek?
Açıklamada son olarak; MASKİ’nin il genelindeki içme suyu tesislerine gerekli malzeme alımlarını yaparak, bakımlarını gerçekleştirmek ve hizmete kazandırmak amacıyla çok ciddi yatırım yaptığına yer verildi. Kanun maddeleriyle kendilerine verilen görevi süresi içinde yerine getirmeyen kamu kurum ve kuruluşları yüzünden vatandaşların yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 2005 yılı ve öncesinden 2014 yılına kadar sağlıksız koşullarda su tükettiklerinin altını çizen MASKİ, geriye dönük bu büyük ihmalin hesabının kim tarafından verileceğinin kamuoyunun takdirine bırakıldığını ifade etti.

Previous Next
Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu