Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
HABERLER
Sivrisinekler İçin Önlemimizi Alalım !
17.06.2023 15:49

Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından sivrisinekle mücadele konusunda tüm vatandaşları ilgilendiren uyarılarda bulunuldu. 

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte üreme ortamları çoğalan sivrisinekle mücadelede alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirme yapıldı. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, sivrisineklerin üreme imkanı bulduğu ortamlara yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin şu ifadelere yer verdi.   
    
Haşere Mücadele Şube Müdürlüğü çalışmalarını 51 ayrı ekip ile Manisa genelinde  17 İlçe ve bağlı mahallelerinde vektörlere karşı üreme alanlarında 12 ay boyunca belirli bir program dahilinde periyodik olarak sürdürmektedir.

Kent zararlıları olarak tanımlanan halk sağlığı ve huzurunu bozan sivrisinek, karasinek, fare, pire, kene, hamamböceği gibi vektör (hastalık taşıyıcı) popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması, bu gibi vektörlerden bulaşabilecek sıtma, tifo, tifüs, kolera, ensefalit, sarıhumma, batı nil ateşi vb. hastalıkların yayılmasının önlenmesi, biyosidal ürün listesinde yer alan ürünler ile bilinçli ve bilimsel mücadele yöntemleri kullanılarak çevre ve toplum sağlığının korunması amaçlanmaktadır.

Vektörlerle mücadelede amaç vektör popülasyonlarının rahatsızlık vermeyecek ve salgın hastalığa neden olmayacak şekilde kontrol altında tutulmasıdır.

Sivrisinek mücadelesinde en önemli mücadele larvasit uygulamasıdır.  Sivrisinekler durgun sularda üremektedirler. Ekiplerimiz tarafından tespit edilen veya vatandaşlar tarafından Çözüm Merkezi, CİMER veya telefon aracılığı  ile ekiplerimize bildirilen üreme kaynaklarında sivrisinek üremesi tespit edilmesi durumunda biyosidal ürünlerle mücadele edilmektedir. Sivrisinek larva mücadelesi yılın 12 ayı sürmektedir ve  larva mücadelesi sivrisinek mücadelesinin %95-98’ni kapsamaktadır.

Sivrisineklerin Durgun Sularda Ürediklerini Biliyor Musunuz?

  • Sivrisinek üreme kaynaklarının  %86 gibi bir oranı insan eli ile oluşturulan veya küçük müdahaleler ile sivrisinek üremesi için elverişsiz hale getirilebilecek kaynaklardır.
  • İnsan eliyle oluşturulan kaynaklar;
  • Kapı önlerinde ve bahçelerde sulama amaçlı su saklamak için kullanılan kova, bidon ve variller,
  • Aşırı bahçe, tarla sulaması ve yağmurlar sonucu bahçelerde biriken sular,
  • Eski atık araç lastiklerinin uygun stoklanmaması ile oluşan kaynaklar,
  • Ters çevrilmeden bahçelerde bırakılan el arabaları ve küvetler,
  • Yeni yapılan inşaatlarda biriken sular,
  • Temizliği ve gerekli düzenlemeleri yapılmamış akışkanlığını kaybetmiş süs havuzu ve yüzme havuzları,
  • Kapağı açık bırakılmış su depoları oluşturmaktadır.
  • Kova, bidon ve su depolarının ağzını sıkıca kapatarak veya suyunu haftada bir değiştirerek.
  • Atık lastikleri içerisinde su birikmeyecek şekilde depolayarak,
  • İçerisinde su birikecek küvet, el arabası ve küçük kaplar ile atık saksıların yüzeylerini ters çevirerek.
  • Havuzlarınızın yıllık bakımlarını ve temizliğini yaptırarak,

Yaz Aylarında Açık Alanlarda Erişkin Sivrisineklere Karşı ULV Yöntemiyle Gece İlaçlamaları

Tespit edilemeyen veya ilaçlanamayan alanlarda üreyen ve erişkin hale gelen sivrisinekler ile yapılan mücadeledir. Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında Manisa’nın tüm ilçelerinde ve mahallelerinde haftalık periyotlarla yapılan çalışmalardır. Hava durumu ve rüzgar hızına bağlı olarak çalışmalar ertelenebilir.
Erişkin sivrisinek mücadelesi toplam sivrisinek mücadelesinin %2-5’ine tekabül etmektedir.
Sivrisinekle en önemli ve etkin mücadele yöntemi sulak alanların kontrolü ve larvasit uygulamasıdır. Bu sebeple çevrenizde gördüğünüz bu ve buna benzer sivrisinek üreme kaynaklarını ortadan kaldırarak sivrisinek mücadelesinde bize ve çevrenize yardımcı olabilirsiniz.  Çevreni temiz tut, sağlığını koru !
 

Previous Next
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu