Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
HABERLER
Doç. Dr. Arserim’den Haşereyle Mücadelede Önemli Uyarı
10.07.2023 15:31

“En Tehlikelisi Atık Lastikler”
Manisa Büyükşehir Belediyesi, il genelinde haşereyle mücadele çalışmalarına aralıksız devam ederken, Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Erhan İnce, Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süha Kenan Arserim ile bir araya geldi. İklimsel sebeplere bağlı olarak vektör popülasyonunda artış gözlendiğini belirten Arserim, vatandaşları bireysel koruma yöntemlerine dikkat etmeleri hususunda uyardı. Vatandaşların kendi önlemlerini de alması gerektiğini vurgulayan Arserim, iklim değişikliği nedeniyle ülkemizde yeni türlerin de görülmeye başlandığını, saksı kapları, lastikler, kovalar gibi durgun su alanlarının vatandaşlar tarafından haftada bir kez boşaltılması gerektiğini söyledi. 

Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Erhan İnce, Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süha Kenan Arserim ile bir araya geldi. Ziyarette Haşereyle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin il genelinde gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunulurken, Doç. Dr. Süha Kenan Arserim de önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemizdeki vektör popülasyonundaki artışın iklimsel sebeplere bağlanabildiğini belirten Doç. Dr. Arserim, “Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar sebebiyle vektör popülasyonunda bir artış gözlemlendi. Birinci sebep bu. Uzmanların aktardığı bilgilere göre son yıllarda özellikle ülkemizde tropikal iklime bir kayma gözlemleniyor. Ülkemizde bu yıl nisan ve mayıs aylarındaki yağış miktarı son 50 yılın en üst noktasındaydı. Bu yağışlara istinaden ülkemizde özellikle sivrisinekler için yeni üreme habitatları oluştu. Sivrisinekler su birikintilerine yumurtalarını bırakan, ergin öncesi bütün dönemlerini suda geçiren bir böcek grubu. Dolayısıyla bu yıl su birikintilerinin aşırı yağışlardan dolayı fazla olması sebebiyle sivrisineklerin üreme alanlarında artış oldu. Sivrisineklerin üreme alanındaki bu artış aynı zamanda belediyeler tarafından daha önce uygulanmış kimyasal mücadeleyi de etkisiz hale getirdi” dedi. 
“Bahçelerdeki Su Kapları Haftada Bir Boşaltılmalı”
Sivrisinek mücadelesinde kültürel ve fiziksel mücadelenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Arserim, “Özellikle evlerin bahçelerinde, kenarlarında ya da yakınlarında bulunan su birikintilerini konut sahiplerinin en az haftada bir kez boşaltmaları gerekiyor. Çünkü konutlarda ve çevrelerinde bulunan evcil hayvan su kapları, saksı altlarındaki su kapları ve diğer durgun su birikintisi oluşturabilecek diğer kaplar, park ve ev bahçelerindeki çocuk oyuncakları v.b. kaplar kontrol edilmeli ve düzenli olarak boşaltılmalı. Çünkü belediyelerin ve ilaçlama ekiplerinin bunlara müdahale etme şansı maalesef çok zayıf. Son yıllarda, özellikle bu yılı ele alırsak kış sezonunda havalar mevsim ortalamasının üzerinde seyretti. Normalde kış aylarında görülmeyen sivrisinekler ya da diğer sinekler bu yıl etkisiz hale gelmedi. Dolayısıyla sezon neredeyse bütün yıl devam etti. Özellikle karasinek popülasyonunda yine sıcaklık ve nemin çok uygun olmasından dolayı artışa neden oldu” ifadelerini kullandı. 
Yeni Sinek Türleri Görülmeye Başlandı
Ülkemizde görülen yeni sivrisinek türlerine de değinen Arserim, “İklim değişikliği sadece popülasyon artışına sebep olmadı. Aynı zamanda daha çok tropik iklimlerde görülen başka saldırgan türlerin de ülkemize girmesine sebep oldu. Bunlardan örnek verecek olursak 2011 yılında ilk defa ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde Asya Kaplan Sivrisineği tespit edildi. Daha sonra Karadeniz kıyıları, Marmara ile Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bu türün görüldüğüne dair bilgiler bulunmakta. En son yaptığımız saha çalışmalarında Muğla’da biz bu sineği gördük. Sivrisinekler özellikle gündoğumu ve gün batımı aktif olan sineklerdir. Özellikle gün batımından sonraki birkaç saat içerisinde yüksek aktivite gösterirler. Ancak bazı türler gün içerisinde de insanlara saldırma eğilimindedir.  Aynı zamanda bu tür saldırgan bir türdür ve kısa süre içerisinde ülkemizde yayılımını genişletmiş durumdadır. İnsanlar için de riskli bir türdür. Çünkü birçok virüsün vektörlüğünü yapmaktadır. İlk bulunduğunda ülkemizde atık lastiklerin içerisinde bulundu biz de yaptığımız çalışmada atık lastiklerin içerisinde larvalarını bulduk. Lastiklerin bu konuda iyi bir şekilde gözlenmesi ve içerisinde su birikintilerinin olmaması gerekmektedir” diye konuştu. 
Bireysel Koruma Yöntemlerine Dikkat Edilmeli
Vatandaşların bireysel koruma yöntemlerine dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Arserim, “Özellikle sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde, sivrisineklerin yoğun olduğu alanlara mümkün olduğunca çıkmamaları, eğer çıkmak zorunda kalıyorlarsa da kovuculardan kullanmaları gerekiyor. Evlerine sineklikler yaptırabilirler, cibinlik uygulaması da dünyada kabul gören bir yöntemdir. Sivrisineğin olduğu alana girmek zorundalarsa uzun kollu kıyafetler tercih etmelerini öneriyoruz. Bunun gibi bireysel korunma yöntemleri ile kendilerini sivrisineklerden korumalarını öneriyoruz” dedi. 
“Vatandaşların Kendi Önlemini Alması Gerekiyor”
Belediyeler tarafından yapılan ilaçlama çalışmalarının bir yere kadar sınırlı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Arserim, “En önemli görev vatandaşımıza düşüyor. Vatandaşlarımız yaşadıkları alanlarda, konutlarının çevresinde bulunan saksı kapları, lastikler, kovalar gibi durgun su alanlarını yok etmeliler. Vatandaşımızın bu konuda bilinçlenmesi ve kendi önlemini ilk önce kendisinin alması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Arserim, Manisa Büyükşehir Belediyesi Haşereyle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin doğru bir çalışma yöntemi uyguladığını belirterek bu çalışmalar nedeniyle teşekkürlerini iletti. 
“Çalışmalarımıza Devam Edeceğiz”
Destekleri ve bilgilendirmeleri nedeniyle Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süha Kenan Arserim’e teşekkürlerini ileten Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Erhan İnce de, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün önderliğinde Mart ayından bu yana yoğun bir şekilde haşereyle mücadele çalışmalarını sürdürüyoruz. 17 ilçemizde, 51 araç ve 1 drone ile sürdürdüğümüz çalışmalarımıza sizlerin verdiği bilgiler doğrultusunda çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi. 
 

Previous Next
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu