Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
08.01.2013 14:45

MANİSA Belediyesi’nin Ocak ayı Meclis Toplantısı’na, revizyon ve ilave imar planı çalışmaları damga vurdu. AKP, CHP ve Bağımsız grubun planın tamamen reddedilmesi yönünde verdiği ortak önergeler üzerine bir açıklama yapan Başkan Ergün, bu durumun kanuna aykırı olduğuna dikkat çekti. Meclis üyelerine uyarılarda bulunan Başkan Ergün, “Bu Manisa’nın insanlarıysanız, Manisa’ya kısır çekişmeler yüzünden hizmet etmekten kaçınmayın! Yapıcı olun. Hizmet etmekten kaçınmayın. Hep söylediğiniz Manisalılık ruhu bunu gerektirir. Yoksa tarih, bunları ve yapılanları hiçbir zaman unutmaz ve affetmez” dedi.

Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısına, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Manisa’nın yerel televizyonu ETV ekranlarından da canlı olarak yayınlanan toplantı, salona giremeyen vatandaşlar için Lale Salonu, Lale Fuaye ve Kültür Merkezi önüne kurulan ekranlara yansıtıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, tüm Manisalıların yeni yılını kutlayarak, Manisa Belediyesi’nin 2012 yılındaki çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Geride kalan 2012 yılının belediye açısından önemli yatırımların yapıldığı, yeni rekorların kırıldığı bir yıl olarak hatırlarda kalacağını belirten Başkan Ergün, “2011 yılında yüzde 99 ile 138,5 milyon bütçe gerçekleşmesi olmuştu. 2012 yılında Manisa Belediyesi, yeni bir rekora daha imza attı. Gelir gerçekleşmesi yüzde 100’ü geçerek 166 milyon TL olarak Manisa Belediyesi tarihine geçti. Yani 65 milyon gelir ile aldığımız Manisa Belediyesi’ni 166 milyon seviyelerine, her sene yeni bir rekorla taşıyarak bugünlere geldik” dedi.

Eksik yatırımları tamamladık

Emeği geçen tüm meclis üyelerine, başkan yardımcılarına, daire müdürlerine ve tüm Belediye çalışanlarına Manisa halkı adına teşekkür eden Ergün, “Bütçe rakamlarının da açıkça gösterdiği gibi bugüne kadar hep hesap verebilir, hep şeffaf bir yönetim anlayışı ile çalıştık. Her geçen yıl artan bütçemiz oranında Manisa halkı için daha fazla yatırım gerçekleştirerek, onların mutlu ve huzurlu bir şekilde mahallelerinde yaşamaları için gerekli eksik yatırımları tamamladık. 2011 yılında merkez mahallerimizde tamamladığımız hizmetleri 2012 yılında diğer 11-12 mahallemizde yaklaşık 15 milyon TL gibi bir yatırım ile yüzde 95 oranında tamamladık. Kalan yüzde 5’lik kısım da, hava koşulları nedeniyle yapılamayan asfalttır. Şimdi 2012 yılında Manisa Belediyesi hangi yatırımlara imza atmış bir kısmını sayalım; Cumhuriyet Meydanı Düzenlemesi, Fatih Çocuk Bahçesi, Uncubozköy Kır Kahvesi, Fikri Bayrıl Spor Tesisleri, Laleli Çocuk Kültür Merkezi, Güzelyurt Çocuk Kültür Merkezi, Atatürk Gençlik Merkezi, 6 Adet Muhtarlık Binası, Mümin Özkasap Spor Tesisleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Diaraması, Uncubozköy Çocuk Kültür Merkezi, Yeni Otogar, 3 adet Ulaşım Araçları Depolama Alanı, Küçük Sanayi Köprülü Kavşağı, Ulu Cami Saat Kulesi Tarihi Saat Yenilemesi, Küçük Sanayi Üst Yapı Yenilemeleri, Ulu Cami Kamulaştırma Çalışmaları, Uncubozköy Meydan-Park Düzenlemesi, Turgut Özal Mahallesi Park Düzenlemesi, Barbaros Mahallesi Park Düzenlemesi, Atatürk Mahallesi 3 Adet Park Düzenlemesi, Tarihi Efendiler Kahvesi Yenilemesi, Bedesten Meydanı Yapımı bilfiil Manisa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nce yapılıyor” dedi.

Tek düşüncemiz var o da hizmet

Cemil Çöllü Kavşağı ve Parkı ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ni de 2012 yılında Manisa’ya kazandırdıklarını ifade eden Başkan Ergün, “Bugün sadece Manisa ve ilçeleri değil, İzmir’in tüm ilçeleriyle beraber tıbbi atık sterilizasyonları burada yapılıyor. Kültür Sitesi Dış Cephe Yenilemesi, 13 Mahalle’de yapılan asfalt, kaldırım, yağmur suyu, bordür çalışması, 165 Bin Ton Asfalt, Ulupark Ses ve Işıklı Havuz Yapımı, Toplu Ulaşımda Dönüşüm Projesi, 30 senedir imza atılamayan dönüşümü, 2012 yılında hayata geçirdik. 3 mahallede Demiryolu üst geçitleri, 2 tanesi bitti, bir tanesi tamamlanıyor. Şehir girişleri düzenlemeleri Menemen-Turgutlu-İzmir Caddesi girişleri, Yeni Mezarlık Hizmet Binası, Mezarlık Yolları ve Çevre Duvarları Yenilemesi, Şehir İçi Cadde Süsleme ve Aydınlatmaları, Belediye Araç Parkına yapılan yaklaşık 1,5 trilyon Liralık araç parkuru. 2009 yılında biz göreve geldiğimiz ilk 12 aydan sonraki süreçten bugüne kadar 170’in üzerinde Manisa Belediyesi’ne araç kazandırılmıştır. Bu önemli sayıdır. Geçen dönemde kiralama olarak kullanılan bu araçlara ödenen ücretler Belediye’nin kasasında kalmıştır. 40 Cami’nin Çevre düzenlemesi, ışıklandırması ve iç onarımlarına destek, Okullara 12 bin ton asfalt, 27 okula bahçe duvarı yenilemesi, Mahalle aralarına 70 kauçuk zeminli oyun grubu, 35 mahallemizde yeni spor alanı yapımı ve sadece 2012 yılında 50 dekar yeşil alan Manisa’ya kazandırıldı. Evet aslında daha sayacağımız ve burada unuttuğumuz onlarca biten, devam eden işimiz var. Yani burada anlatmak istediğim şu; Bizlerin tek düşüncesi var. O da hizmet” dedi.

Manisa halkına kazık atmadık

‘Manisa Değişiyor’ sloganıyla kentte gerçek bir değişim yaşandığını vurgulayan Başkan Ergün, “Yukarıda sayabildiğimiz hizmetler sadece ve sadece Manisa halkının mutluluğu için yapılan çalışmalardır. Birilerinin söylediği gibi Manisalılara korkulu rüyalar yaşatmadık. Manisa halkına kazık atmadık. Manisa halkını kandırmadık. Kimseyi makamımızdan kovalamadık. Bunu söyleyenler gibi yalan konuşmadık. Açık olduk. Şeffaf olduk. Kapalı kapılar ardında karar almadık. Hiç kimseye rant sağlamadık. İmar plan çalışmalarında, komisyon toplantılarında her türlü bilgilendirmede bulunduk. Sayın CHP grubu, Başkanlık makamında askı öncesinde ilçe başkanınıza, plancılarınıza her şeyi anlattık, bilgilendirdik. Siyasi partilerin tüm grup başkanlarına ve meclis üyelerine neyi sordularsa, neyi merak ettilerse her cevabı verdik. Eğer bunları inkâr eden varsa onları ben Allah’a havale ediyorum” dedi.

Plan Cengiz Ergün’ün imar planı değil

Manisa için hazırlanan planın Manisalının menfaatine yapılmış bir plan olduğuna vurgu yapan Başkan Ergün, “Şunun iyi bilinmesini istiyorum. İki senede hazırlanan bu plan Cengiz Ergün’ün imar planı değildir. Şahsının veya babasının imar planı hiç değildir. Sadece ve sadece Manisa halkı adına, onların menfaatine, onların kazancına, onların daha güzel mekânlarda, daha sosyal donatılarla planlanmış alanlarda ve depreme dayanıklı binalarda yaşayabilmeleri için ve büyüyen, değişen, gelişen Manisa için hazırlanmış bir plandır. Nüfusu 80-100 binlerden 320 binlere ulaşmış ve 500 binlere giden bir Manisa’nın gelişimini içinde barındıran bir imar plan çalışmasıdır. Mahallelerde bina yapacak arsa kalmamış Manisa’mızın önünü açacak bir imar plan çalışmasıdır. Bu planda rant olduğunu iddia edenler, emin olun ki bu planda sizin alışık olduğunuz ve hayal ettiğiniz bir rant yok! Bu planda rant varsa yine söylüyorum halkın menfaatine bir rant var. Bu planda yıllardır tarlasına, binasına imar bekleyen mağdur halkın rantı var” diye konuştu.

Taşın altına elinizi sokun

İmar planının büyükşehir olduktan sonra yapılmasını isteyenlere de seslenen Ergün, “Manisa 4-5 sene daha kaybetsin istiyorlar. Şimdi ben buradan bunu söyleyen AKP ve CHP grubuna soruyorum; Alternatifiniz Nedir? Öneriniz, düşünceniz nedir? Bakın canlı yayında bütün Manisa halkı bizi izliyor. Manisa halkına buradan alternatifinizi açıklayın. Deyin ki biz olsak şöyle yapardık. Biz bunu şöyle çözerdik deyin. Biz bu soruyu 25 gün önce sorduk ancak cevap alamadık. Hodri meydan diyorum. Çıkın bu itiraz yapılan mahallelere ne yapacağınızı açıklayın. Ama şimdi Manisa halkı eminim bu sorunun cevabını duymak istiyor. Gelin Manisa’nın gelişimi için taşın altına elinizi sokun. Gazete köşelerinde her gün şov yaparak, bazı satın alınmış gazete köşelerini ve yazarlarını inisiyatifine alarak, bunları manşetlere taşıyan bu gruplara sesleniyorum. Manisalılara buradan açıklamasını yapın. Şovu bırakın. Sadece bu yönetim veya Cengiz Ergün plan yaptı dedirtmemek için siyaset yapmayın. Sizler de Manisa’da yaşıyorsunuz. Sizler de getirdiğimiz bu projelerin Manisa’ya faydalı olduğunu, yapılanların doğru kararlar olduğunu biliyorsunuz. Ama siyaset yapmayı da bırakamıyorsunuz. Bu Manisa’nın insanlarıysanız, Manisa’ya kısır çekişmeler yüzünden hizmet etmekten kaçınmayın! Yapıcı olun. Hizmet etmekten kaçınmayın. Hep söylediğiniz Manisalılık ruhu bunu gerektirir. Yoksa tarih bunları ve yapılanları hiçbir zaman unutmaz ve affetmez” dedi.

Ucuz siyaset yapmayın

Planın iptal edilmesi yönünde önerge veren muhalefete seslenen Başkan Ergün, şunları söyledi: “Bu planı kökünden iptal edelim, rafa koyalım, kaldıralım diyorsunuz. Bunca çalışmayı yok edelim, bunca harcanan ve ödenecek olan meblağı sokağa atalım diyorsunuz. Bakın sayın meclis üyeleri bu o kadar kolay değil. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Bir kentin imar planını iptal etmekten bahsediyorsunuz. Bu plan 7 Ekim 2012 tarihinde yapılan meclis toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmiştir ve yasallaşmış bir plandır. Askı süresinde yapılan itirazlar, ilgili imar komisyonu ve şehir plancıları tarafından incelenmiş olup biraz sonra burada itirazlar tek tek okunup imar komisyonunun görüşü karara bağlanacaktır. Yapılan itirazların reddi demek askıya çıkan planın aynen geçerliliğini kabul etmek demektir. Yapılan itirazların kabulü demek bu plan üzerinde gerekli ve geçerli itirazların değiştirilerek onaylanması demektir. Burada onaylanacak olan imar komisyonunun meclise sunduğu mazbata olacaktır. Yapılan itirazların reddi mi doğru olacaktır, yoksa yapılan itirazların doğruluk yani haklı itirazların kabulü ile vatandaşın istediği gibi düzeltilip plan yapılması mı doğru olacaktır? Bunu iyi düşünüp karar vermemiz daha doğru olacaktır kanısındayım. 1/5000’lik planları Anayasa, 1/1000’lik planları da kanuna benzetenlere de bir iki söz edelim. 1/5000 planlarda yapılan itirazların haklı bulunduğu veya değişiklik yapılması gündeme geldiğinde bunlar 1/1000’lik planlarda işlenerek gerekli değişiklikler yapılabilir. Bunu bilmeyen arkadaşlarımız Anayasa değişikliklerinin ne şekilde değişeceğini de herhalde bilmiyorlar ki insanların hala kafasını karıştırmaktan başka bir icraatları yok. Ayıp oluyor beyler! Böylesine ucuz siyaset yapmayın!”

Kentin gelişimini engellemeyin

İmar planının ilk aşaması olan 1/5000’lik planların meclis tarafından oy çokluğuyla kabul edildiğini hatırlatan Başkan Ergün, planın iptalini isteyen meclis üyelerine kanunları göstererek, “Yeniden bu planların iptalini istemek gibi önerge sunacak parti gruplarına veya bağımsız üyelere şunu söyleyebilirim. Diyelim ki önerge verdiniz, kanunen imarla ilgili olduğu için imar komisyonuna gönderilmesi gerekiyor. İmar komisyonu önergenize iki şekilde yorum getirebilir. 1- Önergenizi reddeder, meclise sunar. 2- Önergenizi kabul eder, meclise sunar. İkinci şıkta meclis iptaline karar verdi yorumunu yapalım. Manisa plansız bir şehir olarak mı kalacak? Manisa’nın plansız bir şekilde kalması demek, yeni plan yapılana kadar Manisa’da tek bir inşaat ruhsatı verilemez demek. Yani Manisa’nın kilitlenmesi demek. Bir tane çivi çakamazsınız demek. Bunu göze alabiliyorsanız, Manisa’nın ticari hayatını kilitleyip insanlara oturacak ev yapmasına engel olmak istiyorsanız buyurun iptal edin. Manisa halkına da şimdi yaptığınız gibi, gider mahalle mahalle anlatırsınız. Onun içindir ki gelin bir arada oturup konuşalım ortak karar alalım. Manisa’nın menfaatine olacak her kararın altına oy birliği ile imza atıp Manisa’nın önünü açalım. Bu kentin gelişimini engellemeyelim. Gereksiz çekişmelerle uğraşmayalım. Bu kentin geleceğini ilgilendiren bir konuda siyaset yapmayalım. 1/1000’lik planlarda Manisa için ne iyiyse hep beraber düzelterek, güzelleştirerek Manisa’yı yeniden inşa edelim. Gelecek 20-25 senenin Manisa’sına imzamızı atalım. Çocuklarımıza onların geleceğine daha güvenle bakacağımız bir miras bırakalım. Bugün bizlerin yaşadığı şehircilik sıkıntısını yarın onlara yaşatmayalım. Manisa hepimizin! Bunun kıymetini bilelim. Ben eminim ki Manisa halkı ve bizi izleyenler bunun yorumunu daha iyi yapacaklardır” diye konuştu.

3-5 sene sonra da olsa kentsel dönüşüm olacak

Başkan Ergün konuşmasının ardından meclis üyelerine Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Van depremi sonrası yaptığı kentsel dönüşüm konuşması ile kentsel dönüşümün başladığı İstanbul’da yaptığı konuşmayı izletti. Ayrıca AKP Grup Başkanı Ömer Faruk Çelik’in Ekim ayı meclis toplantısındaki konuşması ile CHP Grup Başkanı Hüseyin Erkenci’nin Ekim ve Kasım ayındaki konuşmaları da ekranlarda gösterildi. Ardından bir açıklama yapan Başkan Ergün, “Başbakan, ‘Yıkar geçeriz’ diyor. Benim mahallelerde anlattığım buydu. Bugün olmazsa, 3 sene sonra, 5 sene sonra olacak ama olacak. Kaçak binaların yapıldığı mahallelerdeki vatandaşlarımız bununla karşı karşıya kalacaktır. Ekim ayında Hüseyin Erkenci, ‘Plan yapılmasına karşı değiliz. 3-4 sene daha Manisa plansız kalacak. Çekincelerimiz giderilmiştir ve plana evet diyoruz’ demiş. Ekim ayında Ömer Bey, AK Parti Grubu adına, ‘1/1000’liklerde artık biz desteğimizi veririz’ demiş. Gelmişiz Kasım ayına yine Hüseyin Bey, CHP Grubu adına planlar kabul edilmediği takdirde 3-4 yıl daha Manisa’nın plansız kalacağını belirtmiş. Yine Ömer Bey, vatandaşın lehine olacak itirazların kabul edileceğini söylemiş” dedi.

Muhalefet görüşlerini sundu

Başkan Ergün’ün konuşmasının ardından AKP Grubu adına söz alan Grup Başkan Vekili Ömer Faruk Çelik de, Manisalıların yeni yılını kutlayarak, söyledikleri sözünün arkasında olduklarını, Ekim ayındaki toplantıda da ret oyu kullandıklarını söyledi. Çelik, planın usul açısından hatalı olduğunu da öne sürdü. Çelik’in ardından CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Erkenci söz aldı. Erkenci de, planın içinin boşaldığını iddia ederek, 1/5000’lik planların iptal edilmesini, şehir plancılarının yeni bir plan için çalışma başlatmasını istedi. Son olarak Bağımsızlar adına Ömer Bingöl söz aldı. Planlar yapılırken kendilerine anlatılmadığını savunan Bingöl, yapılan toplantıların yalnızca ikisine katılabildiklerini dile getirdi. Bingöl, 1/5000’lik planın yanlış olduğunu, 1/1000’lik planlar yapılırken değişim yapılamayacağını öne sürdü.

Vazgeçmek çok kolay, iş yapmak cesaret ister

İmar Komisyonu Başkanı ve MHP Meclis Üyesi Mehmet Palabıyık da, toplantıda söz alarak, Manisa’nın imar planına ihtiyaç duyduğunu, ancak buna hiçbir Belediye Başkanının bugüne kadar cesaret edemediğini ifade etti. Daha sonra Şehir Plancısı Ahmet Turgut söz alarak, planın ne şekilde hazırlandığını, hangi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu, planın prosedür sürecini ve itirazların değerlendirilmesini tek tek anlattı. MHP Grubu adına söz alan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü de, itirazların yüzde 76’sının kabul edildiğinin altını çizerek, planın itiraz sahiplerinin istediği çerçevede düzenleneceğine dikkat çekti. Bir işten vazgeçmenin çok kolay olduğunu belirten Güzgülü, “İş yapmak, ortaya koymak cesaret ister. Bunun arkasında durmak da cesaret ister” dedi.

Hızlı tren Çevre Yolu’nun yanından geçsin

Önergelerle ilgili söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil de, muhalefetin planla ilgili herhangi bir öneride bulunmadıklarına dikkat çekti. İtirazlar değerlendirilmeden, 1000’lik planlar hazırlanmadan planın reddedilmesinin istendiğini belirten Açıkdil, itirazların yoğunlaştığı 12 mahallede planın aynen kalacağını mahallelilere de anlattıklarını söyledi. Konuşmaların ardından toplantıyı takip eden vatandaşlara da söz verildi. Mahalle muhtarları ve vatandaşlar imar planı ile ilgili görüşlerini ve sorularını yöneltti. Toplantıda Manisa’dan da geçecek olan hızlı tren projesi de gündeme geldi. O bölgede kalan vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Ergün, “Gelin Manisa’yı ortadan ikiye bölecek olan hızlı tren projesine itiraz edelim. Hep beraber imza toplayalım. Gidelim hükümete. Manisa’nın göbeğinden değil, Çevre Yolu’nun yanından geçsin. Devlet Demiryolları kamulaştırma yapacak, vatandaş enkaz bedelini alıp, çıkacak. Biz onlara bir alternatif getiriyoruz” dedi.

Evim 100 metrekareye de düşse imar planı çıksın

Toplantıda söz alan Yeni Mahalle sakini iki vatandaş, kentte 1989 yılından beri yapılmayan revizyon ve ilave imar planı çalışmalarını başlattığı için Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti. Yeni Mahalle sakinleri olarak planı istediklerini vurgulayan vatandaşlar, “40 senedir bu konuda kimse elini taşın altına koymadı. Hala yer evinde oturuyoruz. Evim gerekirse 100 metrekareye düşsün, yeter ki imar planı çıksın” dedi. Toplantıda söz alan Nurlupınar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Akbulut da, tüm partilerin birleşerek, planı mahallelerde anlatmasını, ortak yolla planın yapılmasını istedi. Akbulut, MHP ve CHP’nin her zaman mahallelerine geldiğini, ancak aynı hassasiyeti AKP’den görmediklerini de dile getirdi. Akpınar Mahallesi Muhtarı Ali Erten ise, “Benim Ak Parti’den de, CHP’den de ricam halkı ezmeyin. Hüseyin Bey plandan haberinin olmadığını söylüyor. Ben mahalle muhtarıyım. Kazım Karabekir’den gelen birine ikametgah veremem. Hüseyin Bey, Baro Başkanlığı yapmış biri. Haberi olmayan bir şeye nasıl el kaldırır” dedi.

Meclis 9 Ocak’ta yeniden toplanacak

Toplantı sonlarına doğru tüm meclis üyelerine bir kez daha çağrıda bulunan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Gelin taşın altına elinizi koyun. Ben bedenimi koydum. Hep birlikte Manisa’mız için bu planı yapalım” dedi. Saat 19.30’da başlayan toplantı AKP, CHP ve Bağımsız grubun verdiği önergeler üzerine konuşmayla saat 01.30’a kadar devam etti. Bunun üzerine Başkan Ergün, meclis oturumunu kapatmayarak, toplantının 9 Ocak Perşembe günü, saat 19.30’da yapılmak üzere, birleşime ara verdi.

Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu