Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
05.03.2014 17:01

MANİSA Belediye Başkanı Cengiz Ergün, iş, siyaset ve spor dünyasının tanınmış isimleriyle bir araya geldi. Göreve geldikleri 2009 yılından bu yana Manisa’nın değişiminde önemli yol kat ettiklerini belirten Başkan Ergün, Yerel Seçimleri’ne kadarki süreyi açılış ve temel atma törenleriyle geçirecek olmalarının gururunu paylaştı.

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, iş, siyaset, medya, spor dünyasının tanınmış isimleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Malta Parkı Çakra Restoran’da düzenlenen akşam yemeğine Yunusemre Belediye Başkan Adayı Azmi Açıkdil, Şehzadeler Belediye Başkan Adayı Cem Çöllü, MHP Manisa Milletvekilleri Sümer Oral ve Erkan Akçay, 23. Dönem Manisa Milletvekili Mustafa Enöz, Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Tamer Çipiloğlu, MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, MHP Şehzadeler İlçe Başkanı Çağrı Tuatay da katıldı. Konuklarını kapıda karşılayan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, davetlerine teşriflerinden dolayı hepsine teşekkür ederek, kendileriyle kısa sohbetler gerçekleştirdi.

Manisa Belediye Bütçesi Nerden Nereye

Yemekli toplantıda konuşan Başkan Ergün, Manisa Belediye Başkanı olarak göreve geldikleri 2009 yılından bu yana geçen süreci anlattı. 2009 Yerel Seçimleri’nde Manisa halkının takdirleri ile geldikleri makamlarda kente en iyi hizmeti yapmanın çabasında olduklarını belirten Başkan Ergün, “Allah nasip etti 2009 yılında halkımızın teveccühü ile bu makamlara seçildik ve bu süreci tamamlamak üzereyiz. Elbette Manisa’yı o günden bugüne kısaca özetlemek gerekirse, öncelikli konunun mali tablo olduğunu belirtmek istiyorum. 2009 yılındaki 93 günlük yerel seçim çalışması dönemimizde Manisa Belediyesi’nin borcunun ne olduğunu sorduk. Eski belediye başkanımız seçime 1 gün kala borcun 36 Trilyon olduğunu basına açıkladı. Onun ardından Allah nasip etti makamımıza oturduk. İlk hafta hesapları ortaya koyduğumuzda borcun o günün parasıyla 36 Trilyon değil, 96 Trilyon olduğunu açıkladık. Manisa Belediyesi’ni elektrikleri kesilen, 5 sene vergi borçları ödenmemiş, SSK borçları ödenmemiş bulduk. Tabii geçen bu zorlu toparlanma sürecinin ardından biz de her sene bütçesinde rekorlar üstüne rekorlar kırma durumunda olduk. 2009 yılının ilk 9 aylık süresinde 102 Milyon TL, sırasıyla 122 Milyon TL, 168 Milyon TL ve 2013 yılında da yeni bir rekor kırarak yüzde 105 buçuk bütçe gerçekleşme oranını yakaladık. Kısacası geliri 65 Milyon TL olan Manisa Belediyesi’ni 195 Milyon TL geliri olan bir bütçeye kavuşturduk. Tabii görevimizdeki ilk 15 aylık sürede yani borçları kapattıktan sonra son 3,5 yılını Manisa’nın değişimi ile geçirdik. Bugün geldiğimiz noktada çok şükür günü geçmemiş, ödenmemiş tek kuruş borcumuz yok. Manisa Belediyesi’nin borcu daha doğrusu kullandığı kredi, yalnızca biri 5 diğeri 7 yıllık olmak üzere İller Bankası’na 63 Milyon TL ve 15 TL’dir ve bu da günleri geçmeden ödenmektedir. Kısacası zorlu ama gerçekleştirdiğimiz rekorlarla gurur duyduğumuz bir bütçe dönemi geçirdik” dedi.

Manisa’nın Her Noktasına Ulaşıyoruz

Manisa’nın büyükşehir olması sebebiyle kanunların verdiği yetkiyle ilçe, belde ve köylere hizmet atağında olduklarını hatırlatan Başkan Ergün şunları söyledi, “Belediye meclisimizin yeni kanunun getirdiği yetkiler dahilinde 2013 Ocak ayında aldığı bir karar var. Bu karar gereği biz de il genelinde elimizden gelen yerlere ulaştık. Bildiğiniz üzere Manisa 870’e ulaşan köy ve beldesi ile yaklaşık 1 Milyon 365 bine ulaşan nüfusa sahip. Kısacası bütün şehir olduk. Resmi bütçe de 1 Nisan’dan itibaren yürürlükte olacak. Biz de meclisimizden aldığımız karar çerçevesinde Haziran ayından bu yana tüm köy, belde ve ilçelerimize bütçe imkanları dahilinde 40 Milyon TL’nin üzerinde hizmet yaptık. Şehzadeler ve Yunusemre Belediyesi’ne bağlı 96 köyümüzün çöp sorunlarını 3 bin 500 konteyner ve araç ilavesiyle çözmeye başladık. Bunun yanında yaklaşık 150 kilometrelik köy yolu asfaltladık. 550 bin metrekareye yaklaşık köylerimize taş döşedik. Tabii ki bunların hepsi nüfusa bağlı olarak, kesinlikle parti ayrımı yapmadan eşit bir şekilde yapıldı. Çocuk oyun gurupları, oturma bankı, yolcu bekleme durakları gibi hizmetlerimiz halkımız tarafından takdir topladı. Tabii bunları yaparken de yaklaşık 4 aydır sahada olduğumuzu belirtmek isterim. Haziran ayından bu yana çalışıyoruz, ayrıca Ramazan ayı dolayısıyla da çeşitli yerlere ziyaretler gerçekleştirdik. Aday olmamızın açıklanmasına müteakip, köylülerimizle, sanayi esnafımızla buluştuk. Geçtiğimiz hafta itibariyle de ilçelerimizde 2. turlara başladık. Yorucu ama gerçekten keyifli bir yolculuk yapıyoruz”

Şehzadeler ve Yunusemre Belediye Binaları Muallakta

Büyükşehir ile birlikte Manisa merkezdeki değişime yönelik konuşan Başkan Ergün, “Bildiğiniz üzere Manisa merkez ikiye bölündü. Yunusemre ve Şehzadeler Belediyesi’nin kurulması sürecinde yasalar gereği Valilik nezninde ortak çalışmalar yapılması öngörüldü. Ancak bu görevlerde bazı noktaların hala sürüncemede olduğunu görüyoruz. İki belediye dolayısıyla iki binaya ihtiyaç duyuluyor. Ancak bu konuda Valilik nezninde ilerleme göremememizin yanı sıra bizim kendi girişimlerimizde de destek görmedik. Cumhuriyet Meydanı’nın köşesindeki Taç Bina’yı Şehzadeler Belediye Hizmet Binası için istedik; Suriyeli göçmenlere tahsis edileceğini öğrendik. İl Özel İdare Binası’nı istedik; Kaymakamlık binası yapıldı. Şuan SSK’nın kullanımında olan fakat taşınarak boş kalacak olan Beyaz Fil’i istedik, onda da olumsuz yanıt aldık. Bu gibi girişimlerimiz sonuçsuz kaldığına göre sanırım kendi başımızın çaresine bakmak konumundayız. 1 Nisan’da Allah nasip ederse belediye binalarını da acil olarak çözeceğiz” dedi.

Özel İdare Yasaları Yok Sayıyor

Yeni Han’ın bir vakfa devredileceği yönündeki basına yansıyan haberlere de değinen Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “İl Özel İdaresi’nin kapanmasıyla birlikte, ona ait olan taşınır ve taşınmaz malların yasalar gereği Manisa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi yani bırakılması söz konusudur. Bu bir zorunluluktur. Fakat İl Özel İdaresi’nin taşınır-taşınmazları ve kadroları bugüne kadar defalarca talep etmemize rağmen; maalesef bize listelenmedi. Ne listesi veriliyor, ne de bu konuda yardımcı olunuyor. Herhalde bir beklentileri vardır diye düşünüyoruz. Listeyi alamadığımız gibi bu listeye dahil olan Yeni Han’ın bir vakfa verilmesi noktasında gibi bir söylentiler ortaya çıktı. Açıkçası Manisa Belediye Başkanı olarak ben bu konuyu üzülerek karşıladım. Manisa Belediyesi’nin şu partili, bu partili diye önyargıyla farklı noktalara taşınmaya çalışıldığını düşünüyorum. Umarım bu konuda da kısa sürede mutabakata varılacaktır” diye konuştu.

Her Projenin Altında Üçümüzün İmzası Var

Konuşmasında büyükşehir noktasında kurulan Yunusemre ve Şehzadeler Belediyeleri’ne değinen Başkan Ergün, “MHP Genel Merkezimiz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Cem Çöllü Kardeşimiz Şehzadeler Belediye Başkan Adayı, Azmi Açıkdil de Yunusemre Belediye Başkan Adayı olarak aylardır sahada çalışmaktadırlar. Her üçümüz de yoğun mesai harcayarak, kentimize yapmayı düşündüğümüz projeler hakkında fikir alışverişindeyiz. Sahada da tempomuzu her geçen gün arttırarak çalışmaktayız. Bugüne kadar Manisa Belediyesi olarak temelini attığımız, açılışını gerçekleştirdiğimiz, Manisa’ya kazandırdığımız dev projelerin, onlarca hizmetin altında bu üçlünün imzası olduğunun bilinmesini istiyorum. Her projeyi detaylı olarak makamımızda çalıştık. Allah bizi alnımızın akıyla bugünlere getirdi. İnşallah da bu birlikteliğimiz bozulmaz. Elbette halkımızın tercihini sandıkta göreceğiz. Hakkımızda hayırlısı olsun “dedi.

Çöp Sorununa Kalıcı Çözüm Yolda

Projeler hakkında bilgi veren Ergün, Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne yönelik detaylı bilgi verdi. Başkan Ergün, “Elbette çöp sorunu, bugünün değil, görev sürem olan yaklaşık 5 yıllık sürenin değil, dünün de sorunu değildir. Bu yaklaşık 35 yıllık bir problemdir. Bu sorunun çözümü noktasında büyük yatırım maliyeti söz konusu olduğu sebebiyle bugüne kadar bir yatırım hayata geçirilememiş. Bunların yanı sıra bakanlıklar nezdinde gerekli izinlerin alınması ve yatırım yapılacak yer konusundaki problemler aşılamadığı için 2005 yılından bu yana devam eden bir dava söz konusu. Hatırlarsanız 2012 yılının Mayıs ayında Belediye Meclisi’nden karar alarak, yeni çöp ayrıştırma ve katı atık bertaraf kompostlama sistemlerinin yapılmasıyla ilgili Uzunburun Mevkii’nde yer bulmuştuk. Bu yer 9 Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nin onayıyla katı atık bertaraf tesisinin yapılabileceği 1. derecede belirlemiş olduğu sahaydı. Biz de geçtiğimiz 1,5 yıllık süre içerisinde Maliye Bakanlığı’ndan, Emlak Genel Müdürlüğü’nden, Orman Su İşleri Müdürlüğü’nden ilgili alanın bize tahsisleriyle ve ÇED raporlarını alınmasıyla ilgili süreçleri yaşadık. En son Başbakanlık’tan bu yerin bize verilmesi yani tahsisiyle ilgili izinleri çıkarttık. Ondan sonra ön uygulama projeleri hazırlandık ve ilgili bakanlıklara teslim ettik. Bakanlıklardan ‘evet uygundur kesin uygulama projesini yapabilirsiniz’ şekliyle kararı geldi. Kesin uygulama projesinin yapımıyla ilgili ihale sürecine girdik. Bu prosedürlerin tamamlanması devam ederken, 873 bin metrekarelik alanı içeren Uzunburun Mevkii’nde 2,5 kilometrelik yolun açılmasını tamamladık. Çünkü mevcut alanda binaların yapılacağı yer altındaki zeminin statik hesapları için etüt sondaj çalışmaları yapılması gerekiyordu. Bunları da tamamladık. İlgili firmaya tüm verileri ileterek, sondaj çalışmaları teslim edildi. Kesin uygulama projeleri de bakanlığa teslim edildi. Şuan proje Bakanlık onayındadır, bu işin açık ihalesi yapılacak. Elbette bu ihaleye 76 Milyon’un huzurunda bu işi yapabilecek yatırımcılar girebilecek. Bunun yanı sıra yap-işlet-devret modelini neden tercih etmediğimizi belirtmek istiyorum; pek çok firmayla görüştük ancak incelendiğinde 60 Milyon TL’lik yatırımı bu modelle verdiğinizde hem Manisa Belediyesi’ne hem de vatandaşa büyük yük getireceğini tespit ettik. 29 yıllığına Manisa’yı bu tesise mahkum etmek istemedik. Bakanlıktan kredi desteği ile yapmayı uygun bulduk” diye konuştu. Atık Su Arıtma Tesisi’ne yönelik de konuşan Ergün, “İki etaplı tesisin tüm çalışmaları bitti. Haziran ayında değerli vekilleri ile bakanlık nezninde yaptığımız görüşmelerde Veysel Eroğlu’ndan söz almıştık. 30 yıllığına geri ödemeli olarak yapılacak olan tesiste şuan top bakanlıktadır. Yatırım programının onayı beklenmektedir. Bakanlık kendisi ihale ederek projenin startı verilecek. Hem Katı Atık Bertaraf Tesisi hem de Atık Su Arıtma Tesisi, bu iki ana proje Manisa’nın olmazsa olmazlarıdır. Ayrıca Gediz’in kirletilmemesi açısından önemlidir. Çöp sorununda da şovların yapıldığı bir arena oldu. Ama inşallah bu yatırımları kentimize kazandıracağız”

Bakanlıktan Proje Ruhsat Talebi Var

Spil’e yapılması düşünülen teleferikle ilgili Orman Bakanlığı’ndan Manisa Belediyesi’ne ulaşan talepleri aktaran Başkan Ergün, “Bakanlık bizlerden Spil’e yapılacak olan iki otel ve sosyal alanlarla ilgili ruhsat talebi geldi. Bakanlık geçtiğimiz yıl Spil’de alt yapı yatırımlarına yönelik ihale yaptı ve çalışmalar gerçekleştirdi. Üst yapıyla ilgili de ruhsat talebinde bulunuyorlar. Bakanlık yap-işlet-devret mi yaptırır bilemeyiz. Ama bu yatırımlar Spil’e hayat verecektir diye düşünüyoruz. Buna bağlı olarak teleferik projesini de düşünmek lazım. Göreve geldiğimiz ilk yıl teleferikle ilgili çeşitli illerde çalışmayı yapan İzmir-Kemalpaşa’daki firmayla fizibilite çalışmaları yaptık. Ara istasyonları, seyir terasları noktasında görüşmelerde bulunduk. İki güzergah belirlemiştik, ilki Mevlana’dan başlayıp Spil’e çıkan ama dik bir güzergahtı. Bir diğeri Adliye’nin arkasından Spil’e uzanan güzergahtı. Bununla ilgili taslak projesi şuanda hazırdır. O günün parasıyla teleferiğin maliyeti 16 Milyon Euro idi. Elbette görüşmelerimiz kaldığı yerde devam edecek, sonuçta büyükşehirde büyük bütçe getiriyor. Bunların planlamaları yapılacak” diye konuştu.

Manisa Belediyesi Büyükşehre Hazır

İlçe başkanlıklarının bütçe imkanları dolayısıyla yapmakta zorlanacağı projeleri hazırladıklarını ifade eden Başkan Ergün, “Kavşaklar, büyükşehir belediye hizmet binaları, kültür merkezleri gibi önemli projelerin görsellerini hazırladık. Her daire başkanlıklarının müdürlüklerinin yer alacağı hizmet binaları ilçelerle aramızdaki en önemli köprü olacak. Ayrıca tüm müdürlükler nezninde büyükşehre hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Diğer illerden de verileri alıyoruz. Onların çok çok önündeyiz. İlçe ve beldelerden ortak verileri topladık. Geçişin sancılı olmaması adına tüm çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu süreçte ilk etapta köylerimizin asfalt sorununu çözeceğiz. İnanın pek çok köyümüzde ne taş var ne asfatl var. Rezalet bir durumdalar. Yıllardır hizmet alamamışlar. Doğu illerimizden daha kötü şartlarda yaşayan Manisalılar var. İlk etapta köy yolların asfaltlanması lazım. En önemli hizmetlerden biri de MASKİ dediğimiz 200 Milyon TL’lik su ve kanalizasyon işlerinden sorumlu hizmet noktasıdır. Daha büyük illerde sabit su arıtma tesisleri, daha az nüfuslu yerlerde de paket sistemli arıtma tesisleri söz konusu olacak. Bu tesislerin Manisa’nın çevre ve insan sağlığı için olmazsa olmazlardır diye düşünüyorum” dedi.

Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu