Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
27.03.2023 16:36

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emre Özünlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün doğru ve akılcı yatırımlar ile MASKİ’nin bütçe gerçekleşme oranlarındaki başarısını BENGÜTÜRK TV ekranlarında anlattı. Özünlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Ergün’ün bütçedeki başarısının karakteristik bir özelliği olduğunu ve mali disiplinden asla taviz vermeyen, gerçekçi yatırımlar yapan bir yönetici olduğunu belirtti.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, kurulduğu günden bu yana başarılı yatırımlarıyla dikkat çekerken kısa sürede tamamladığı yapılanma sürecinin ardından birbirinden önemli yatırımlara imza attı ve atmaya da devam ediyor. Bu kapsamda, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emre Özünlü, Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer ve Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Dairesi Başkanı Kemal Anaç ile birlikte katıldığı BENGÜTÜRK TV ekranlarındaki ‘Sahur Vakti’ programında Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün bütçe başarısını anlattı. Özünlü, “Sayın Başkanımız, vatandaşlarımızın teveccühüyle iki dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyor. Bu başarının arka planında özellikle mali başarısının bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Çünkü, son zamanlarda yapılan anketlerde de Büyükşehir Belediyeleri arasında bütçe gerçekleşme verileri olarak Sayın Başkanımız, Büyükşehir Belediyemiz birinci sırada veya ilk üçte yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Doğru yatırımlar başarıyı getiriyor

Gelir bütçesini gider bütçesine göre belirlemenin daha kolay olduğunu ifade eden Özünlü, gider bütçesini oluşturmadaki öngörülemez durumları da hesaba katmak gerektiğini belirtti. Özünlü, son 3 yılda yaşanan pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Amerika merkezli banka iflaslarının gider bütçesi oluşturmaktaki zorlukların başında geldiğini vurguladı. Özünlü, “Böyle bir dönemde bütçe yapmaya başlarken gider tahminini yapmak oldukça zorlaşır. Sayın Başkanımız Cengiz Ergün ile hem Genel Müdür Yardımcısı olarak hem de Yönetim Kurulu Üyesi olarak senelerdir baş başa çalışıyoruz. Sayın Başkanımızın burada en büyük avantajı mali disiplinden asla taviz vermemesidir. Yaptığı gider bütçelerinde yatırımları planlarken doğru, ihtiyacı olan yerlere öncelik tanıyarak ve bütçedeki gelirine göre bir gider tahmini yapar ve bu başarıyı o şekilde yakalar. Bu tahminin içerisinde kalmak için anket çalışmasına yönelik bütçe yönlendirmesi yapmıyor. Tam tersi, yaptığı yatırımları doğru yaptığı için bütçe gerçekleşmesi yüzde 100’lü rakamlarda oluyor” ifadelerini kullandı.

 

“Cengiz Ergün’ün bütçe başarısı tesadüf değil”

Genel Müdür Yardımcısı Emre Özünlü, kamu kaynaklarını etkin bir şekilde kullandıklarını belirterek, “Burada vatandaşın vergilerinden gelen paylar, suların teminiyle ve vatandaşa ulaştırılması sonucu onlardan talep edilen ücretler ve ekstra sair gelirlerle MASKİ’nin bütçesi oluşuyor. Tüccar veya ticari bir şirket değiliz. Bizim karlılık esasımız yoktur. Tabi bu kısıtlı gelirlerle yeni Büyükşehir Belediyesi olmanın sancılarıyla yatırımların çok fazla yapılması gerektiği, altyapıların eski kalması, yenilenmesi gerektiğinden bütçenin de gider kısmında da yönetilebilir bir bütçe olması lazım. Nakit akışı denen tablonuz sizi yıllık olarak döndürebiliyorsa, borçlarınızı yaymış olduğunuz yıllar itibarıyla sizin geliriniz bunu karşılayabiliyorsa bütçe anlamında başarı göstermişsiniz demektir. Ve Başkanımızın da hem Büyükşehir Belediyesinde hem de MASKİ Genel Müdürlüğünde yakalamış olduğu bütçesel başarının bir tesadüf olduğunu veya sırf anketlerde başarı yakalamak adına bir harcama politikası izlediğinden bir sonuç olduğu asla söylenemez. Çünkü biz bizzat bu işin içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Ergün, mali disiplinden taviz vermiyor

Özünlü, elektrik giderleri ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Özünlü, “Bizim bütçemizin yaklaşık 4’te 1’i elektrik yani enerji giderlerine ayrılmış durumda. Çünkü, su kaynaklarımız sondaj vasıtasıyla üretildiği için enerji bedelleri söz konusu. Yaklaşık aylık ortalama 45 milyon TL civarında elektrik parası ödüyoruz. Yıllık 500 milyon TL’nin üzerinde elektrik parası ödüyoruz. Yatırımların da devamlılığı açısından elektrik giderlerini azaltmak yönünde yatırımlar yaptıklarını da ifade eden Özünlü, “Bunun için de güneş enerji santralleri yapıyoruz. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Bulduğumuz uygun finansman kaynaklarıyla, proje bazlı kredilerle, uzun vadeli kredilerle bu yatırımları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Mesela, GES’imizin inşaatı tamamlanıp, teslim edildikten sonra tesisin elektrik enerjisine katkısı bizim giderimize artı yönde katkı vermeye başlıyor. Ama kredi geri ödemesi başlamıyor. İşte bu planlamadır. Siz bir kredi alırsınız, geri ödemesiz bir dönem öngörürsünüz. 2-3 ayda tesisinizi tamamlarsınız. Tesisi devreye alırsınız. Elektrik tasarrufuna başlarsınız. 1 TL harcamadan elektrik tasarrufuna geçersiniz. Daha sonra bu kredinin taksitini, o tesisin enerji üretimi yatırımın kendisini ödemeye başlar. Bunlar da bütçedeki akılcı yatırımlar, reel yatırımlar gerçekten sürdürülebilir bir yatırımın sonucudur. Başkanımız bu konuda çok hassastır. Mali disiplinden asla taviz vermez. Asla popülist bir harcama yapmaz. Başkanımızın karakteristik özelliği ve yönetim sistemi açısından bu anket sonuçları onun için başarı değil, normal bir sonuç. Başkanımız zaten bunlara normal olarak ulaşır. Çünkü, onun hayat tarzı böyle. Popülist harcama yapmayan, kurumsal anlamda bir hayat tarzından bahsediyorum. Popülist harcama yapmayan, gerçekçi yatırımlar yapan, gerektiğinde frene basan, gerektiğinde gaza basan, nerede ne yapması gerektiğini bilen ve parayı iyi yönetebilen yeteneğe sahip olduğu için anket sonuçları Onun için normal” dedi.

Previous Next
Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu