Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
17.11.2015 09:57

Başkan Ergün, “Soma’da Kar Amacı Gütmüyoruz Amacımız Hizmet”

Manisa Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda Soma gerginliği yaşandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçede yürütülen Bölgesel Isıtma Sistemi’nin abonelik, bağlantı ve güvence bedeli üzerinde yaşanan tartışmalara Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün noktayı koydu. Başkan Ergün, Büyükşehir Belediyesi’nin ticari bir kurum olmadığının altını çizerek, “Burada önceliğimiz hizmet. Kar amacı gütmüyoruz. Gönlümüzden geçen Soma’da halkımızın en ucuz maliyetle ısınmasını sağlamak ve çevre kirliğinin önüne geçmek” diye konuştu.

Soma’da Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Bölgesel Isıtma Sistemi’nin abonelik, bağlantı ve güvence bedeli, Kasım ayı meclis toplantısında tartışma konusu haline geldi. Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene’nin abonelik, bağlantı ve güvence bedeli ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Soma’da amaçlarının halka hizmet olduğunu kesinlikle kar amacı gütmediklerini söyledi. Bulundukları makamların hizmet makamı olduğunu ifade eden Başkan Ergün, “Bizim birinci önceliğimiz bu. Tabi bu hizmetleri yaparken adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde bütün ilçelerimize eşit hizmet götürmemiz gerekiyor. Burada 17 ilçemizin değerli belediye başkanları var. Bütün başkanlarımızda en iyi hizmeti verebilmek için çalışıyor” dedi.

Doğalgaz Maliyeti 8 Bin TL’yi Buluyor

Soma’da vatandaşların 2 bin 750 TL+KDV bir bedeli taksitle ödeyip sistemden faydalanacağına dikkat çeken Başkan Ergün, “Hizmetin devamlılığı noktasında çarkların dönmesi gerekiyor. Bu işe başladıysak bunu devam ettirmek gerekir. Bizimde ayağımızı yorgana göre uzatmamamız lazım. Bugün evine doğalgaz bağlatmak isteyen bir vatandaş bütün maliyetleri önüne koyduğunda ortaya 8 bin TL’yi bulan bir rakam çıkıyor. Sadece bir kombi fiyatı 3 bin TL’nin üzerinde. Sonuç itibariyle rakamların bu noktada olduğu bir ortamda tabi ki gönül ister biz bunu bin 500 TL’ye verelim. Sonuçta bu sistemle 31 personel bize geçti. İdari yapısı yazılım programları diğer genel giderler bunların hepsi masraf oluşturuyor. Örnek vermek gerekirse Soma’da mevcut sistemin malzemelerinin konabileceği bir depo ihtiyacı oluştu. 500 metrekarelik depo alanının yapılması dahi 400 bin TL tutuyor. Sonuçta bunların hepsi Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılıyor” diye konuştu.

Bir Buçuk Ayda Yüzde 40’ı Tamamladık

Soma Belediyesi’nden mevcut sistemi 2 Milyon TL borçla devraldıklarını ve ikinci etap ihalesini 13 Milyon 500 bin TL’ye yaptıklarını hatırlatan Başkan Ergün, “Müteahhit firmanın da özverili çalışması sonucunda projenin şu ana kadar yüzde 40’ı tamamlandı. Bir buçuk ayda bu aşamaya geldik. Burada 8 bin aboneden bahsediliyor. Biz 4 bin aboneye razıyız. Abonelik taleplerine hemen başlayacağız. Gelen abone sayısı kadar eşanjör alınması söz konusu. Bu eşanjör dediğimiz makine kombinin işini gören makine. Sadece bunun maliyeti 9 Milyon TL tutuyor. İki ay içerisinde boruların döşenmesi noktasında 25 Milyon TL Soma’ya yatırım yapacağız. Bunun arkasından üçüncü etabı başlatmak istiyoruz. Üçüncü etapta 13 Milyon TL’lik bir yatırım söz konusu. Yani daha 30 Milyon TL daha yatırım yapılması gerekiyor. Bu konuştuklarımız sadece boru döşenmesiyle ilgili paralar. İşin içerisine eşanjörlerde girdiği takdirde bu yatırımın maliyeti 50 Milyon TL’yi buluyor” şeklinde konuştu.

Abone Ücretleriyle Çarkın Dönmesi Gerekiyor

Soma’da toplanacak olan abonelik, bağlantı ve güvence bedelleriyle çarkın döneceğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, “İşte Soma’nın ardından Kırkağaç’ta da vatandaşlarımız bu projeden faydalanmak için kapıda bekliyor. Burayı bitirelim ardından Kırkağaç’a geçelim düşüncesindeyiz. Hesap ortada. Biz ticari bir şirket değiliz. Kesinlikle kar amacı gütmüyoruz. Çarkın kendi sistemi içerisinde yürümesi noktasında hakkaniyetli bir bedelin ödenmesi gerekiyor. Gönül ister ki bu bedeli daha aşağıda tutalım. Bedeli bin 500 TL yapalım. Halkımızın cebinden daha az para çıksın. Ama ikinci, üçüncü etabı yapmakta zorlanırız. Doğalgaz firmaları bir mahallede yatırım yapmak için yatırım yapacağı bedelin yüzde 60’ını toplama şartı koyuyor. Biz burada maliyetin yüzde 50’sinden fazlasını üstleniyoruz. Bununda bilinmesini istiyorum. Hepimizin gayesi Somalı hemşerilerimizin daha az maliyetle ısınmasını sağlamak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek” diye konuştu.

Soma’ya Hizmet mi Yapacağız Soma Üzerinden Siyaset mi Yapacağız

Kasım ayı meclis toplantısında konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü ise amaçlarının Soma’ya hizmet olduğunu belirterek, “Biz Soma’ya hizmet mi yapacağız, yoksa Soma üzerinden siyaset mi yapacağız. Soma’da termik santral suyu havaya atmak için, doğaya salmak için para harcıyor. Biz bunu soğutmadan almayı kabul ediyoruz. Daha önceden Soma Belediyesi bir hata yapmış ve buraya para ödüyor. Şu anda soğutularak doğaya atılan sıcak sudan bahsediyoruz. Biz 2 bin 750 TL+KDV bir bedelle, bu bedeli de taksite bölerek Soma’da halkımızın sıcak sudan faydalanmasını istiyoruz. Bizim amacımız Soma’ya hizmet yapmak” dedi.

Salihli’de Vatandaş Sıcak Su Gelsin Diye Bekliyor

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’da konu ile ilgili yaptığı açıklamada Salihli’de de benzer projenin var olduğuna dikkat çekerek, “Salihli’de vatandaşlarımız 7 bin 400 TL bedelle bu projeden faydalanıyor. Biz bunu 15 Bin TL’ye de çıkarsak halkımız bu ücreti ödeyip bu sistemden faydalanacak. Burada gereksiz ayrıntılara girmemek gerekiyor. Şu anda Salihli’de vatandaş sıcak su gelsin diye kapıda bekliyor. Bu ücretlerin üzerinde durmaya gerek yok. İnsanlarımız bunun maliyetlerini zaten biliyor. Göreve geldiğimizden bu yana Salihli’de 400 haneye sıcak su verdik. Bu rakamı arttırmaya çalışıyoruz. İnsanlarımıza bu hizmeti götürdükçe, halkımız rahatlığını görünce zaten rakamlar artıyor.

Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

Konuşmaların ardından Kasım ayı meclisi ikinci oturumunda görüşülen Bölgesel Isıtma Sistemi abonelik, bağlantı ve güvence bedeli Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün tarafından oylamaya sunuldu. Yapılan oylamanın ardından Bölgesel Isıtma Sistemi abonelik, bağlantı ve güvence bedeli 2 bin 750 TL+KDV olarak 41’e karşı 42 oyla, oy çokluğuyla kabul edildi. AKP grubu oylamada ret oyu kullanırken, CHP ve Bağımsız meclis üyeleri oylamada evet oyu kullandı. CHP grubundan bir meclis üyesi oylamada çekimser kaldı.

HABERİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ>>>

Previous Next
Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu