Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
01.09.2016 18:55

MANİSA Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Ben TV ekranlarında yayınlanan Folkart Fuar Sohbetleri programında Burak Cilasun’un konuğu oldu. Manisa’nın onur konuğu olduğu 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Manisa standını seyircilere anlatan Genel Sekreter Halil Memiş, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin 17 ilçede gerçekleştirdiği ve hayata geçirmeyi planladığı projelerden de bahsetti.

Ben TV ekranlarında yayınlanan Folkart Fuar Sohbetleri programının konuğu Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş oldu. Burak Cilasun’un ve canlı olarak yayınlanan programda Genel Sekreter Halil Memiş, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda onur konuğu olan Manisa’nın standını anlattı. İzmir Fuarı’nın 85 yıllık geçmişiyle İzmir ve Türkiye ile özdeşleşmiş bir fuar olduğunu belirten Genel Sekreter Halil Memiş, “Bu anlamda çok çok önemli. Ama Bu yıl ki fuar özellikle bizim için daha da önemli. Nihayetinde bu yıl biz Manisa onur konuğu il olarak burada bulunuyoruz. Bu teklif ilk geldiğinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün ile paylaştık. Hiç tereddüt etmeden biz Manisa olarak bu fuarda bulunmalıyız, Manisa’ya hak ettiği tanıtımı da bu fuarda yapmalıyız diye düşündük ve tereddüt etmeden de hemen işlemlere başladık. Bürokratik işlemler bu tür faaliyetlerin önünde engel olarak görülebilir ama biz özellikle idari yapımızda kurduğumuz organizasyonla hiçbir zaman bürokratik gereklilikleri yapılacak işe bahana olarak ileri sürmedik. Siz tedbirli olursanız işin hangi yol ile yürütüleceğini bilirseniz hiçbir sorun yaşamıyorsunuz. O manada bizim belediyemizin kültür ve sanat anlamında yetkin bir kadrosu var. O manada yapacağımız çalışmada hiç tereddüt etmedik ve bir konsept hazırladık. O konsepti de hem İzmirlilerin hem fuara gelen yerli ve yabancı konukların beğenisine sunduk. Bugüne kadar aldığımız tepkiler de çok olumlu. İyi bir çalışma ortaya koyduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Adeta zaman yolculuğu

Fuara gelecek vatandaşları Manisa standında nelerle karşılaşacağı ile ilgili bilgiler veren Genel Sekreter Halil Memiş, “Manisa gerçekten tarih kenti, kültür kenti, turizm kenti ve tarım kenti. Aynı zamanda da sanayi kenti. Bunların hepsini bünyesinde bulunduran çok nadir illerimiz var. Biz düşündük ki milattan önce 3 binli yıllara dayanan bir medeniyetin sahipliğini yapan Manisa’yı biz o günlerden alalım ve Cumhuriyet Türkiye’sine kadar getirelim ve Cumhuriyet Türkiye’sini de ondan sonra tanıtalım. Gelen insanlar hem tarihten, hem mitolojiden hem de bugünün Türkiye’sinden bir şeyler bulsun. Bu manada yaptığımız çalışmayı bir zaman yolculuğu gibi de tarif edebiliriz” diye konuştu.

2 bin metrekarelik standı anlattı

Stantta yer alan tarihi ve kültürel değerler hakkında bilgiler aktaran Genel Sekreter Halil Memiş, “Öncelikle insanlar standı gezmeye jeoparkla başlıyorlar. Jeopark çok önemli. UNESCO tarafından kabul edilen Avrupa’daki 58’inci, Türkiye’deki ilk jeopark. Tabi jeoparkın büyük bir kısmı Kula sınırları içerisinde. Bir kısmı da Salihli’de. Belki de dünyada jeopark olarak resmi bir hüviyeti olan, kamunun ve devletin desteklediği bir oluşum olarak sadece Kula jeoparkını görüyoruz. Kula Belediyesi, Salihli Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu bir Jeopark Belediyeler Birliği var. Milattan önce binli yıllara dayanan bir tarihi var. Yine antik kentlerden bahsettik. Devamında Aigai antik kentinin bir silüeti mevcut. Ardından Sardes yer alıyor. Lidya’ya başkentlik yapmış bir yer. İlk madeni paranın bulunduğu bir merkez. Özellikle Milattan sonra 6. Yüzyılda Alaşehir’deki Philedelphia medeniyetinin Saint Jean klişesinin bir silüeti, maketi mevcut. Bunun dışında Kula tarihi evleri ile de çok ünlü. Ne yazık ki deforme olmuş bir çok yapı var. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak o yapıların bir çoğunu restore ediyoruz. Bunlardan bir tanesi Beyler evi. Oradaki çalışmaların simgesi olması adına da onun bir benzerini burada oluşturduk. Manisa tarihi anlamda Türklerden önce birçok medeniyete ev sahipliği yaptı ama bizim için önemli olan Türk tarihinde üstlendiği fonksiyon. Osmanlı imparatorluğunun birçok padişahının şehzadelik döneminin geçtiği yer. Buna da dikkati çekmek adına bir Şehzadeler otağımız var. Önceki gün Demirci’de önemli bir etkinliğe imza attık. Kaymakamlığımızın yaptığı bizim de destek verdiğimiz Tarihi Akıncılar Yolu düzenlemesi yapıldı. o dönemde Meclis’e, Kuvayi Milliye ve Atatürk’e bağlı akıncıların istiklal mücadelesi verdiğinin simgesel bir tasarımı var. Eski adı 8 Eylül Meydanı olan ancak demokrasimize kast eden hainlerin geri püskürtülmesinin ve demokrasi mücadelesinin simgesi olması adına Büyükşehir Belediye Meclisimizde bu meydanın adını 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarak değiştirdik. Onu da simgelemek amacıyla ona da standımızda yer verdik. Devamında spil dağı, yılkı atları, niobe, bağ çadırı gibi düzenlemeler var. Muradiye Camii düzenlemesi var. Alparslan Türkeş köprüsü, Atatürk Kent Parkı düzenlemeleri mevcut. Soma maden Şehitleri adına yapılan Şehitlik anıtının bir benzeri var. Manisa’da yetişen şair ve yazarları da anmak adına Şairler ve Yazarlar sokağı var. El dokuması ürünlerin bulunduğu stantlar yer alıyor” dedi.

Tarihi değerleri ön plana çıkarmak için çalışıyoruz

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Folkart Fuar Sohbetleri programında Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde gerçekleştirdiği çalışmalar ile hayata geçirmeyi planladığı projelerden de bahsetti. Manisa’nın tanıtımına katkı sağlayacak çalışmalarla ilgili açıklamalar yapan Genel Sekreter Halil Memiş, “Cihan devleti Osmanlı’ya şehzadeler yetiştiren il de şehzadelerin yaşadığı saray ortada yok. Ama bir Ulu Cami örneğimiz var. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün, ilk göreve geldiğinde önemli üzerinde durduğu bir konu var. Bu da imar düzenlemeleridir. Siz imar düzenlemelerini kentin tarihi değerlerini ortaya çıkaracak şekilde yapamaz ve bu değerleri koruyacak kıvamda sürdüremezseniz tarihi değerleri gün yüzüne çıkartamazsanız. Nihayetinde Manisa’nın bu özelliğini siz insanlara tanıtamadığınız sürece unutmaya ve unutturmaya vesile olursunuz. Şimdiye kadar ne yazık ki yaşanan bu oldu. Ama öyle zannediyorum son 7 yıldır yapılan çalışmalar bu tarihi değerleri ve mirası ön plana çıkarma çalışmaları. Bu noktada tarihi dokuların ortaya çıkarılması için sokak sağlıklaştırma çalışmaları da yapıyoruz. Bunu sadece merkezde değil ilçelerimizde de yapıyoruz. Bunu yaptıkça tarih kenti dediğimiz Manisa bir turizm kenti haline de gelecek. Bundan sonraki mücadelemiz bu yönde olacak. Manisa bu noktada çok şanlı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün başta olmak üzere tarihi değerlerine bağlı bir iradeyle yönetiliyor. Bu irade olduktan sonra er veya geç Manisa’nın tüm tarihi değerleri ön plana çıkartılacak ve gerekli tanıtımlar yapılacaktır” diye konuştu.

Yapılanmamızı tamamladık

Büyükşehir kanunu ile sorulan soruya yanıt veren Genel Sekreter Halil Memiş, “Merkezde yer alan Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinin İzmir’in ilçeleri gibi bilinmemesi noktası yeni yapılanmanın getirdiği bir sonuç. Daha öncesinde 16 olan Büyükşehir Belediyesi sayısı yeni kanunla 14 tane eklenmek üzere 30’a çıktı. Bu noktada söz konusu kanunla devir tasfiye komisyonu kuruldu. Hem kapatılan il özel idarelerinin ve mahalleye dönüştürülen köylerin, belde belediyelerinin mal varlıklarını, personellerini, araç ve gereçlerini görev dağılımına göre ilçe belediyelerine veya Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. kimseyi suçlamak için değil, bir tespit için söylüyorum. Bir çok ilde söz konusu devir tasfiye komisyonu bu kanunun öngördüğü görev yetki ve sorumluluk analizini tam yapmadan bir dağılım yaptı. Bu da ortaya çıkan tabloda il bütününe hizmet edecek olan Büyükşehir Belediyelerinin dezavantajlı duruma düşürdü. Ama asıl sorun şuradan kaynaklandı. İki ilçe belediyesi de yeni kuruldu. Onların da hiçbir yapılanması yoktu. Büyükşehir Belediyesi’nin yani eski il belediyesinin bir çok araç gereci, personeli ve mal varlığı bu ilçe belediyelerine devredildi. Sorumluluk sahası arttı ama araç gereç ve personel sayısı azaldı. Belediyecilikte vatandaşa dokunmak lazım. Onların ihtiyacını en kısa sürede çözmek zorundasınız. Bu nedenle ilçelerde de teşkilatlanmak zorundasınız. Biz bunu yaptık. 30 Mart 2014’ten bu yana 8 milyon lira civarında araç alımı yaptık. MASKİ’de yaklaşık bin 400 olmak üzere toplamda 5 bin civarında personelimiz var. Bunların hepsi yeni yapılanmayla ortaya çıktı. Aynı zamanda sahada hizmet birimleri oluşturmak zorundasınız. Bu nedenle merkez ilçelerimiz dışındaki 15 ilçede Türkiye’de mevzuatın bugün geldiği nokta itibariyle mevzuata uygun olarak ilk yapılanmayı oluşturan Büyükşehir Belediyelerinden bir tanesiyiz. Bu kapsamda ilçelerimize Koordinasyon İşleri Müdürlüğü kurduk “dedi.

Sürekli İstişare Halindeyiz

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki koordinasyon ile ilgili soruya yanıt veren Genel Sekreter Halil Memiş, “Biz fiziki anlamda veya maddi anlamda ortak projeler içerisine giremedik ancak Büyükşehir Belediye Başkanlarımız sürekli istişare halinde. Aynı zamanda Ege Belediyeler Birliği yönetiminde de beraberler. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bürokrat arkadaşlarımızla sürekli olarak fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Tecrübe paylaşımı var” diye konuştu.

Bütçede yatırıma pay ayırmada ilk sıradayız

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Büyükşehir olması nedeniyle geride kalan 2 yılda enerjinin çoğunu yapılanmaya ayırmasına rağmen önemli sonuçlar elde edildiğini dile getiren Genel Sekreter Halil Memiş, “Bütçesinin büyük bir kısmını yaklaşık olarak yüzde 51,53 seviyesinde yatırıma ayırarak 30 Büyükşehir Belediyesi arasında TÜİK verilerine göre birinci seçilen bir Büyükşehir Belediyesiyiz. Yani hem mali yapılanma hem de idari yapılanmayı yatırımı önceliğe alarak yapan bir Büyükşehir Belediyesiyiz” dedi.

17 ilçeye eşit yaklaşıyoruz

Büyükşehir Belediyesi’nin farklı bir yapılanma olduğunu belirten Genel Sekreter Halil Memiş, “Normal Belediyelerin yürüttüğü tüm belediye hizmetlerinin bir kısmı Büyükşehir belediyesi tarafından bir kısmı da ilçe belediyeleri tarafından yürütülüyor. Ancak temel alt yapı hizmetleri Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda. Türkiye’deki nadir Büyükşehir Belediyesiyiz bir konuda. Kanuna göre bu hizmetlerden bir kısmı ilçe belediyesine meclis kararıyla devredebilir. Devredebileceği hizmetlerden hiçbirini devretmeden bünyesinde taşıyan ve yürüten tek Büyükşehir Belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi. Yeni Büyükşehir Belediyesi yapılanmasının da getirdiği bir handikap var. İlçe belediyelerinin gelirleri çok sınırlı. Hal böyle olunca ilçe belediyeleri kendi ilçelerine yatırım getirme noktasında Büyükşehir Belediyelerine muhtaç durumdalar. Bu nedenle ilçeye hizmet gitmesinin yol Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki işbirliğinden geçiyor. Manisa’da bize eleştiri getirilen noktalardan bir tanesi 17 ilçenin 11 tanesi AK Partili Belediye Başkanlarınca 6 ilçe ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 7 tanesi de MHP’li Belediye Başkanlarınca yönetiliyor. Büyükşehir Belediyesi MHP’li ilçe belediyelerinin de bir kısmı MHP’li tabi ki hizmetler MHP’li ilçe belediyelerine gidecek gibi bir algı oluşabiliyor. Asla böyle bir şey yok. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifade ettiği bir husus var. Biz 17 ilçemize eşit yaklaşıyoruz. Nihayetinde 17 ilçedeki vatandaşlar Büyükşehir Belediye yönetimi seçmek için oy kullandılar. Oy veren de vermeyen de bizim için hizmeti hak ediyor diyor ve eşit olarak tüm projelerimizi planlıyoruz. Ama şöyle bir şey var. İster istemez MHP’li ilçe belediyeleri bize sundukları hizmetlere temin ettikleri alt yapı imkanları diğer ilçelerimizden daha fazla oldu. Yer tahsislerinin temini MHP’li belediyelerimizde daha fazla oldu. Dolayısıyla ilk etapta hizmetlerin çoğu oraya yapıldı gözüküyor. Ama daha bir seçim döneminin yarısını bile geçmiş değiliz. Daha iki buçuk yıl var. Biz diğer ilçelerimizin tamamında da projelerimiz planlamış durumdayız. Bazen belediye yönetimleri siyasi kaygıyla hareket edebilir mi? Büyükşehir Belediyesi gelip AK Partili olan ilçe belediyesinde yatırım yaparsa mükafatı MHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne yazılır mı gibi kaygılar taşıyan belediye başkanları olmuş mudur söylemem çok doğru ve etik olmaz. Bunun takdirini en iyi o ilçelerimiz yaşayan vatandaşlarımız yapacaktır” diye konuştu.

Hizmetin önemi vatandaşın rahat etmesinden geliyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin asfalt hamlesinden de bahseden Genel Sekreter Halil Memiş, “Özellikle İl Özel İdareleri daha önce kapatılan köylere hizmet eden bir kuruluştu. Özel İdarenin kapatılmasıyla asfalt bize geçti. Aynı zamanda temel belediyecilik hizmetlerinden olan ulaşım ağının bir çoğu bize geçti. Kanunen de mahalleye dönüşen köy merkezlerini ilçe merkezlerine bağlayan yolların hepsi Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Arkadaşlarımızın yaptığı tespit toplam 4 bin 600 kilometre. Büyükşehir Belediye Başkanımız geçtiğimiz yıl biz bu dönem içerisinde bu yol ağının bir kısmını sıcak asfalt bir kısmını da satih kaplama olarak yapacağını taahhüt etti. Bunun ilk ihalesini de geçtiğimiz yıl yaptık. Toplam bin 800 kilometreydi. İhaleye itirazlar nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Bir kısmını yapabildik. Bu yıl hem geçen yıldan kalan ve bu yılın öngörüleniyle birlikte 2 bin 500 kilometrelik yol çalışması planlaması vardı. Bu yıl muhtemelen bu 2 bin kilometrenin üstünde tamamlanacak. Bu şu demektir. Dönem bitmeden 4 bin 600 kilometrenin tamamı asfaltla tanışacak. Bu da şu açıdan önemli. Hizmetin önemi vatandaşın rahat etmesinden geliyor. Ulaşımını daha kolay sağlaması çok çok önemli” dedi.

Asfaltı çalışmalarımızı toplu ulaşım hizmetleri tamamlıyor

Asfalt çalışmalarını tamamlayan başka bir hizmetin daha olduğunu belirten Genel Sekreter Halil Memiş, “Bu da toplu ulaşım hizmeti. Toplu ulaşımın sağlıklı yürüyebilmesi için bir çalışma yapmanız gerekiyor. Ulaşım master planı çalışması yaptık. Bu çerçevede ilçelerimizin mahallelerine yeni hatlar belirledik. Yaklaşık 100 civarında bir hat. Köyleri birbirine bağlayan ve ilçelere ulaştıran ile ilçeleri merkeze ulaştıran hatlar. Sadece bu sayı kendi belediye otobüslerimizle gerçekleştirdiğimiz sayı. Bunun dışında kooperatiflerle yapılan çalışmalar var. Bunu ilçelerimize yaygınlaştırdık. Kooperatif vasıtasıyla toplu taşımacılık yapılan her yerde bizim belirlediğimiz standartlara uygun araçlarla taşımacılık yapılıyor. Bunlardan bir tanesi engelli dostu otobüsler. Sadece bizim otobüslerimiz ayda 5 bini aşkın sefer yapıyor” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini anlattı

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin önem verdiği projelerden de bahseden Genel Sekreter Halil Memiş, “Manisa’nın 40 yıllık sorunu olan Katı Atık Bertaraf tesisimiz yüzde 70 oranında tamamlandı. Özellikle Gediz Nehri için MASKİ vasıtasıyla arıtma tesislerimizi devreye sokuyoruz. Daha önceden ilçe belediyeleri tarafından yapılan ama maliyetleri nedeniyle işletilemeyen 10’un üzerinde tesisimizi işletmeye aldık. Aynı zamanda merkez, Turgutlu, Gördes ve Soma’da yeni tesisler inşa ediyoruz. Birçok ilçemizde spor salonları, gençleri merkezleri oluşturuyoruz. Özellikle sosyal yatırımlarımız var. Eğitim merkezleri dediğimiz, gençlerimizi geleceğe hazırlayan etüt merkezlerimiz var. Geçtiğimiz yıl 6 bin 900 öğrenciye hizmet verdik ve yüzde 97 oranında başarı sağladık. Bu yılın hedefi ise 10 bin öğrenciye ulaşmak. Çocuk kültür ve sanat merkezlerimiz var. Orada gelişme çağında olan çocukları, mental aritmetiğinden jimnastiğe ve satrança kadar eğitiyoruz. Onları Atatürk ilkelerine bağlı, kurucu değerlerimize sadık, devletine ve milletine ihanet etmeyecek zihniyette çocuklar yetiştirmek için mücadele ediyoruz. Biz vatandaş memnuniyeti açısından Manisalının hem geçmiş dönemdeki 5 yılı hem de yeni oluşumdaki iki buçuk yıl çok iyi etüt ettiğini ifade etmek gerekiyor” diye konuştu.

Previous Next
Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu