20.10.2021 17:15

Manisa Büyükşehir Belediyesi, yerel bir gazetede “Büyükşehir asli görevini “benim görevim değil” diyerek yaptı” başlığıyla yayımlanan maksatlı ve gerçek dışı haber üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü Manisa İl Şube Müdürlüğünce yayımlanan ‘Manisa İli Sokak Hayvanları Popülâsyonu Yönetimi, Tedavi ve Rehabilitasyonu Eylem Planı’na atıfta bulunularak, tamamen bilgiden yoksun, taraflı ve art niyet barındıran bu tür haberlere itibar edilmemesi vurgulandı.

Manisa Büyükşehir Belediyesinden ilgili yerel gazetenin asılsız haberiyle ilgili yapılan açıklamada, şunlara yer verildi:

“Yerel bir gazetenin internet sitesinde ve 20.10.2021 tarihli sayısında “Büyükşehir asli görevini “benim görevim değil” diyerek yaptı” başlığıyla gerçekten uzak, doğru bilgiden yoksun, maksatlı ve mesnetsiz bir haber yayımlanmıştır. Bu bağlamda bu açıklamayı yapma zorunluluğu hasıl olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü Manisa İl Şube Müdürlüğünce yayımlanan ‘Manisa İli Sokak Hayvanları Popülâsyonu Yönetimi, Tedavi ve Rehabilitasyonu Eylem Planı’ kapsamında Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ve sorumlulukları belirlenmiştir. Bu kapsamda ilçe belediyelerine; “Belediye hayvan toplama ekiplerinin kurulması, Veteriner Hekim istihdam edilmesi veya veterinerlik hizmeti satın alınması, sahipsiz sokak hayvanlarının envanterinin yapılması, beslenme odaklarının oluşturulması, sahipsiz sokak hayvanlarının rehabilitasyonu, yerel hayvan koruma görevlileri seçimi ve eğitimi, sokakta bakım, tedavi ve acil durumlarda müdahale, pet shop sahiplerinin eğitimi” görevleri verilmiştir.

Büyükşehir Belediyemize ise geçici hayvan bakımevlerinin yapımı ve işletilmesi, belediye hayvan toplama ekibi personellerinin eğitimi, belediye geçici hayvan bakımevi personellerinin eğitimi, sahipli hayvanların kayıt altına alınması ve sahiplerinin eğitimi, veteriner hekimlerin eğitimi, belediye zabıta ekibinin eğitimi ve yerel TV-radyo kanallarında eğitici yayınların yapılması ile ilgili sorumluluklar verilmiştir. İlgili Eylem Planı, Manisa Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulunun 16.03.2017 tarih ve 2017/1 sayılı kararı “Manisa Sokak Hayvanları Popülasyonu Yönetimi, Tedavi ve Rehabilitasyon Eylem Planı’nın görüşülerek kabul edilmesi” ile onaylanmıştır.

Söz konusu eylem planı ve Manisa Valiliği kararı, gayet açık, görev ve sorumluluklar da net bir şekilde ortadadır. Hal böyleyken, sorumlu, tarafsız ve objektif olması gereken bir yerel gazetenin bilgiden uzak, objektif olmayan, mesnetsiz ve art niyetli bu tür yayınlar yapması, medyanın tarafsızlık ilkesi açısından vahim bir gelişmedir. Bu çerçevede, ilgili yerel gazetenin internet sitesinden ve 20.10.2021 tarihli sayısında “Büyükşehir asli görevini “benim görevim değil” diyerek yaptı” başlığıyla yapmış olduğu haber, tamamen gerçek dışıdır. Yaralı ve hasta yılkı atları gibi yabani hayvanların toplanması ve barınağımıza teslim edilmesi de görev ve sorumluluğumuzda değildir. Ancak ekiplerimiz, vicdani sorumluluğuyla hareket etmiştir. Bu tür asılsız ve dayanağı olmayan haberlerle ilgili gerekli hukuki başvurularımızı yapacağımızı belirtiyor, hemşehrilerimizden bu tür gerçek dışı haberlere itibar etmemelerini istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”