Merhaba!
Ben sürekli geliştirilmekte olan Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapay asistanıyım.
Size her zaman doğru bilgiyi veremeyebilirim ama yine de elimden geleni yapacağım 🙂
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, IP adresiniz otomatik olarak toplanır.
Bu bilgi, güvenlik önlemlerimizi artırmak, hizmet kalitemizi iyileştirmek ve yasal gerekliliklerimizi yerine getirmek için kullanılmaktadır.
IP adresiniz, kimliğinizi doğrudan belirlemek amacıyla değil, güvenliğimizi sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve teknik sorunları gidermek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sohbete başladığınız an bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılırsınız.
26.05.2015 17:36

MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Saruhanlı’da muhtarlarla toplantı yaptı. Muhtarlara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetleri anlatan Başkan Ergün, ilçeye otopark, kent meydanı, kavşak ve su kanalizasyon altyapı müjdesi verdi. Hizmeti siyaset için yapmadıklarını kaydeden Başkan Ergün, Büyükşehir Belediyesi’nin polemiklerin içerisine çekilmeye çalışıldığını belirterek, “ Oy vermiş vermemiş bizim için önemli değil. Biz hizmetimizi yaparız. Ha Cengiz yapmış ha Hüseyin. Önemli olan vatandaşa hizmet gitmesidir” dedi.

MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Saruhanlı’da mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fuat Uzun, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, daire başkanları ve muhtarlar katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin geçen süre içinde yapılanmayı tamamlandığını belirten Başkan Ergün, MASKİ’nin de sıfırdan oluşturulduğunu dile getirdi. Başkan Ergün, “ Bu süreç sıkıntılı geçti. Ancak şuna inanın. 14 ilin büyükşehir olmasında en hızlı en çabuk büyükşehirdeki yapılanmayı sağlayan illerin başında Manisa geliyor. 9’uncu aydan sonra su aboneliklerinin bizlere devir işlemleri yapıldı. Büyükşehir yetkilerini sayarsak itfaiye, sağlık, mezarlık, ulaşım ve diğer asfaltlama çalışmaları, su kanalizasyon hizmetleri ve arıtma sistemleri var. Büyükşehir bünyesinde bize verilen görevlerdir. Hayvan barınakları noktasında hem büyükşehre hem de ilçe belediyelerine yetki bırakılmış. Ancak mecliste çoğunluk olarak AK Parti ilçe belediyelerinden büyükşehre bıraktı. Bunun hukuksuz ve kanunsuz olduğunu söyledik. Meclise tekrar getirdik. Yargıya götürdük. Kanuna uygun olmadığı, hukuksuz olduğu mahkemede ortaya çıktı. Büyükşehir hayvan barınaklarını yapar, ancak diğer işlemler ilçe belediyelerinin yetkilerinde olan konulardır. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında zaman zaman alan noktasında biraz sallamalar oluyor. Bu benim görevim değil, büyükşehrin görevi şeklinde söylemler, siyasi cevaplarla karşı karşıya kalıyor. İlçe merkezleri, sizlere ait olan köyler, beldelerin içindeki yollar, kaldırımlar, park hizmetleri tamamen ilçe belediyesinin hizmetinde. Büyükşehre kalan alanlar ise köyden beldeden ilçe merkezine gelen yollar büyükşehir bünyesinde. Yani asfaltlama hizmetleri gibi. Ova yolları bu işin dışında. Büyükşehrin yetkisinde değil. Ancak bu konuda önyargılı değiliz. Öncelikle sorumlu olduğumuz alanlarda hizmet vereceğiz. Daha sonra yine ova yollarına sahip çıkacağız. İtfaiye hizmetleri noktasında eylül ekim ayları içinde Manisa’nın 50 noktası olarak belirlediğimiz ihale sürecini geride bıraktık. 20 milyonluk 56 aracın alınmasıyla ilgili ihaleyi bitirdik. Haziran ayının başından itibaren teslim almaya başlayacağız. Bunlar sahaya dağıtılacak. Akabinde ağustos eylül aylarına kadar araçlar tamamlanmış olacak. Araç sayımız 500’ü geçmiş durumda” dedi.

“Trafolara nasıl kedi girdiyse bizim asfalta da bir şey girdi”

Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetler hakkında bilgi veren Başkan Ergün, asfalt çalışmalarının başlamasının planlandığını, ancak ihaleye itiraz nedeniyle başlatılamadığını duyurdu. Başkan Ergün,“ Sağlık hizmetlerinde ise ilaçlama hizmetler noktasında sıkıntılar yaşandı. Elimizde ne araç ne de personel vardı. Bundan üç ay önce yaptığımız ilaçlama için Manisa il genelinde 60 araç aldık. Öncelikle sizleri ilgilendiren asfalt en önemli işimiz bu. Asfalt noktasında Saruhanlı’da geçen sene eylül ekim aylarında biz bir fiil sahada fen işleri daire başkanlığı elemanlarımıza talimat verdik. Birinci derece grup yollarını tespit ettik. En acil en bozuk olan yolları. Bunla ilgili bütün tespit çalışmalarını tamamladık. Bir ihale hazırladık. 2013 yılı büyükşehir belediyesi olmadan üç ay öncesi il özel idaresindeydi. 2014 yılında büyükşehir olmadan önce 2013 yılı 31-12 tarihi itibariyle asfalta harcamış olduğu tutar 14 milyon liradır. Bir senede harcanan para. Biz çalışmaları yaptık, tespitleri yaptık. Ocak ayında ihale sürecini başlattık. Nisan başında ihale tamamlandı. 120 milyon lira çıktığımız ihale 91 milyon ile neticelendi. Manisa genelinde 1600 km stabilize, 200 km sıcak asfalt yapmak üzere 1800 km. mayıs ayı başında sahaya girmeyi planlıyorduk. Bütün ilçelerde aynı anda başlayacaktı. Ama her ne hizmetse 7 Haziran yaklaştığı için diyeceğim. 21 firmadan bir tanesine itiraz yaptırıldı. Biraz geciktirilme hesapları mı yapıldı. Trafolara nasıl kedi girdiyse asfalta da biraz bir şeyler karıştı. 8 Haziran’dan sonra muhakkak gelecektir. Sahaya girerek tüm ilçelerde 1800 km’lik asfalt 4 ay içinde bitecek. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Saruhanlı’da 126 km yapılacak” diye konuştu.

‘Oy Vermiş Vermemiş Diye Bakmıyoruz’

Saruhanlı’ya parke taşı da göndereceklerini açıklayan Başkan Ergün, il genelinde 600 kilometrelik taş ihalesinin yapıldığını duyurdu. Başkan Ergün, “ Burada da talep edilen taş miktarı 11 bin 500 metre. Fazla bir talep gelmemiş. Yılmaz ve sarıçam mahallesinin camilerinin aydınlatmalarını yapmışız. 500’e yakın cami aydınlatması yapıldı. İl genelinde 900’e yakın mahalle var. Bu hizmetleri her yere götürmeyi planlıyoruz. Bize oy vermiş vermemiş demeden hizmet götürmeye çalışacağız. Merkezde 57 mahalleye hizmet göndermeye çalıştıysak ilçelerimizde de aynısını yapacağız. Toplam 14 durak talebi gelmiş. Bunun 50 tanesini göndereceğiz. 10-15 gün içinde sizlere ulaşır. Düğün salonları noktasında il genelinde toplu bir ihaleye çıkılacak. Saruhanlı ’da 6 tane talep var. Tapu durumları en büyük sıkıntımız. İlçe belediyeleriyle yer sorunlarını çözme noktasında taleplerimiz var. Tapusuz hazine arazileri var. Yer sorununu çözdüğümüz takdirde Saruhanlıya 1-2 düğün salonunu programa alacağız. 2 tip proje hazırlandı. 250-500 kişilik. Her türlü toplantı için kullanılabilecek alanlar olacak. Çok hızlı bir şekilde yapacağız. Yerin bize tahsis edilmiş olması gerekiyor. Daha duyarlı olursanız bizler de belirleme yaparız” dedi.

Otopark ve Kent Meydanı Saruhanlı ’ya Prestij Katacak

Saruhanlı’ da hayata geçecek projeler hakkında muhtarlara bilgi veren Başkan Ergün, yer altı otoparkı ve kent meydanı müjdesi verdi. Başkan Ergün, “Saruhanlı ile ilgili merkez noktasında çalışmalar var. Yer altı otopark ve kent meydanı projesi. Kamulaştırma çalışmalarına başladık. Yerin altında iki kat otopark 330 araçlık. Üstünde bir gençlik merkezini ya da büyükşehir koordinasyon merkezinin bir binasını koyarak ve büyük bir meydan projesini hayata geçireceğiz. Ancak şuanda arsa sahiplerinden rıza ile aldığımız yaklaşık toplam ada üzerinde 2 buçuk milyon liraya kamulaştırma bedeli belirlendi. 443 bin liranın ödemesini yaptık. Tapusunu aldık. 845 metrekarelik hazineye ait olan yerler var. Hazineden talebini yaptık. Ancak anlaşılamayanlarla hukuk birimimiz davaları açtılar. Mahkeme kararının bitimiyle projeyi hayata geçireceğiz. Bu yerle ilgili milli emlak müdürlüğüne mevcut Hüseyin başkanımızın biraz engelleme noktasında çabalarının olduğu bildirildi. Mevcut parkın yan tarafından hazineye ait yerle ilgili 1500 lira fiyat bedeli belirlenmiş. Bizim buradaki yere 500 belirlenmiş. Neden ona çok diye bize çivi çakılıyor. Hizmetin siyaseti olmaz anlayışıyla bakılmalı. Ha Hüseyin yapmış ha Cengiz. Sonuçta burada yaşayan vatandaşlarımız bundan faydalanacak. Yıkıcı değil yapıcı bakılmalıdır” diye konuştu.

Saruhanlı’ya Kavşak Geliyor

Saruhanlı’da ölümlü kazaların olduğu mevkie kavşak yapacaklarını açıklayan Başkan Ergün il genelinde 6 tane ilçede kavşakla ilgili kavşak çalışmalarının başlattıklarını müjdeledi. Başkan Ergün, “ Karayollarının yapması gereken bu yatırımı gönüllü olarak üstlendik. Onlar anlayış gösterdiler. Şuan ihaleyi bitirdik, avan projeleri bir haftaya kadar belirlenecek. Karayollarına tekrar onaya gidilecek. Yapım ihaleleri başlayacak. 2016 başı itibariyle hem proje çizimi, hem yapım ihalelerini bitirdiğimiz takdirde 2016’nın başında çalışmalara başlarız. Saruhanlının kavşağı da bizim dönemimizde hayata geçer. Çocuk merkezleri konusunda yer sorunu yaşıyoruz. Bir düğün salonu 600-700 bin lira maliyeti var. 17 ilçeye bir anda yaptığınızda büyük rakamlar çıkıyor. Bunları adaletli bir şekilde planlayarak yapmaya çalışıyoruz. Merkezle ilgili gençlik merkezleri noktasında MABEM, MASMEK kursları ile ilgili yer kiralaması bitti. Saruhanlı ilçemizde gençlerimizin sınavlara girerken hazırlanmalarını sağlayacağız. Manisa’da iki yerde kurs eğitimlerimizi yapıyoruz. Geçen yıl üniversite girişlerinde yüzde 90, TEOG’da yüzde 100 başarı sağlandı. 12 ilçede yerler tutuldu. Haziran temmuz içinde donanımları yapılarak 1 Eylül’de başlıyor. Büyük bir talep var. İl genelinde 5 bin 500 öğrenciye kurs vermeyi planlıyoruz. 220’nin üzerinde öğretmenin çalışması planlandı. Olsun varsın her şey çocuklarımız evlatlarımız için. Çok sembolik bedeller alınıyor” diye konuştu.

6 Mahalleye Altyapı Yapılacak

MASKİ’nin yapacağı hizmetler hakkında da bilgi veren Başkan Ergün, 6 beldenin altyapıya kavuşacağını duyurdu. Başkan Ergün, “4 tane ayrı noktada itfaiye grubu kurulması planlanıyor. Halitpaşa, Koldere, Gökçeköy ve Paşaköy’de itfaiye grubu oluşturulacak. Kırsal hizmetlerle ilgili koldere damla sulama projesi kapsamında boru verdik. 10 mahallede tarımsal ilaçlama su sondajlarını aktif hale getirdik. Hepsi şuanda faal bir şekilde. MASKİ noktasında ise 6 tane yerde altyapı projelerini tamamladık. İçme suyu ve kanalizasyon. MASKİ Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu şuanda 97 mahalle belirledi. Sıfırdan hali hazırları yapıldı. 1 ay gibi bir süre içinde proje çalışmaları bitirildi. MASKİ genel kuruluna öneri olarak soktuk. 100 milyon borçlanma talebinde bulunduk. 100 milyon borçlanma yetkisi çıkarılmasına müteakip ihaleye çıkılacak” dedi.

‘Emlak Vergisiyle Bizim İşimiz Yok’

Başkan Ergün, emlak vergisini Büyükşehir topluyor şeklinde propaganda yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “Emlak vergilerindeki yüzde 110 onluk artış büyükşehir yaptı propagandası yapılıyor. Bu tür söylemler var. Beldeden mahalleye dönüşen yerlerde emlak vergisi iki katına çıkarıldı. Büyükşehir emlak vergilerine karar vermiyor. Artık biz toplamıyoruz ilçe belediyeleri topluyor. 100 lira emlak vergisi olan iki katına çıktığı için 200 lira emlak vergisi ve katkıyla 220 lira olmuş. Köyden mahalleye dönüşen yerlerde emlak vergisinden muaf. Emlak vergisiyle bizim işimiz yok”

Saruhanlı’ya Ulaşım Müjdesi

Ulaşım noktasında yaşanan sıkıntılara da değinen Başkan Ergün, “ Burada üç güzergah belirledik. Saruhanlıyı ilgilendiren bir konu. Manisa’nın merkezinde yaptığımız dönüşümü biliyorsunuz. Ancak büyükşehir olmamızdan sonra Saruhanlıdaki beldelerden gelen dolmuşlar eski garajın olduğu alana geliyorlardı. Yuntdağı tarafından gelen dolmuşçular var. Turgutlu, Çobanisa tarafından gelenler var. İlk etapta yeni garaja geçmemizden dolayı ikinci bir ücret ödemesi söz konusu. Bunun sıkıntısı yaşanmaya başladı. Muradiye bölgesindeki üniversiteden öğrenci taşıyan 69 otobüsün yenilenmesi için mutabakat sağlandı. Sıfırdan yeni araç alınıyor. Bunların hepsi kent kart sistemine entegre olacak. Para kalkıyor. Manisa merkezinde ne yaptıysak daha modernini yapacağız. İlk etapta onlar başlıyor. İkinci etapta Saruhanlıdaki tüm bölgedeki dolmuş ve otobüslerin tamamı araçların yenilenmesi suretiyle bir havuz oluşturuyor. Manisa merkeziyle entegrasyon sağlanacak. Buradan binen kişi 50 kuruş gibi bir ücretle yada diğer illerde yapılan yarım saatlik süre içinde ikinci arabaya bitmek ücretsiz olacak. Buradan binen vatandaş garaja da gelse aynı kartla devam edecek. Muradiye bitti, buranın çalışmaları başladı. Yılbaşına kadar hem bu bölge hem Turgutlu bölgesi devreye girer diye planlıyoruz. Ondan sonra ilçe ilçe gidiyoruz. İlin genelinde tek kart sistemini yapacağız. Para ortadan kalkıyor. Çalma kalkıyor. Bizim şuanda merkezde 168 otobüste araçların sahipleri Allah razı olsun diyor. Gelirleri ikiye üçe katladık” diye konuştu.

Büyükşehir Camileri Işıklandırıyor, AKP Söndürüyor

Camilerin ışıklandırılmasından dolayı teşekkür eden muhtarlar, ışıklandırılan camilerin AKP’li Belediye yetkileri tarafından söndürüldüğünü iddia ettiler. Bunun üzerine Başkan Ergün, “Ben ne diyeyim. Ben vatandaş için bir şey yapmaya çalışıyorum. Bunu siyasi olarak düşünüyorlarsa vatandaşa havale ediyorum. Caminin ışığının yanmasının onlara ne rahatsızlığı oluyor. Bazılarını kapatıyorlar söndürüyorlar. Bu ne çekememezlik. Muhtar olarak bunlarla siz savaşacaksınız” dedi.

Başkan Ergün’ün konuşmasının ardından muhtarlar tek tek söz alıp isteklerini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri için teşekkür eden muhtarlar, hizmetin devam etmesini diledi.

Previous Next
Diğer Haberler
Sonraki Önceki
Manisa Büyükşehir Belediyesi © 2021 Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu